Cel mai bătrân păianjen a murit înțepat de o viespe, că uneori așa e viața
Cel mai bătrân păianjen din lume, cunoscut de cercetători drept Numărul 16, a murit la vârsta de 43 de ani, după ce a fost înțepat de o viespe.
Numărul 16 părea un păianjen cârtiță normal la aspect și la comportament, dar totuși era special – era cel mai bătrân din lume. Insecta făcea parte din specia Gaius villosus. A fost descoperit prima oară în 1974, de specialista australiană în arahnide Barbara York Main. Pe măsură ce s-au scurs anii, păianjenul a trăit concomitent cu multe evenimente, precum scandalul Watergate și lansarea World Wide Web.
Arahnida a trăit multă vreme în adăpostul ei subteran. Dar pe 31 octombrie 2016, oamenii de știință au găsit dovezi că ar fi murit. Mai mult, ei au ajuns la concluzia că ar fi avut un sfârșit violent. În culcușul Numărului 16 ar fi intrat o viespe parazită, care și-ar fi implantat oul în păianjen. Odată ce larva iese din ou, victima este consumată din interior pe o perioadă de câteva săptămâni.
Păianjenul ar fi cel mai bătrân din lume și a doborât recordul unei tarantule de 28 de ani, care a trâit și murit în captivitate. conform unui studiu publicat în Pacific Conservation Biology. „Din ceea ce știm noi, acesta este cel mai bătrân păianjen înregistrat vreodată”, a explicat Leanda Mason, autoarea principală a studiului și candidată doctorală la School of Molecular and Life Sciences de la Curtin University din Perth, Australia.
În îndelungata viața a arahnidei, cercetătorii au putut afla mai multe despre comportamentul acestor ființe ce sunt răspândite pe tot teritoriul Australiei. ”De-a lungul cercetărilor detaliate realizate de Barbara, am fost în măsură să determinăm că longevitatea păianjenilor-cârtiţă se datorează ciclului lor biologic, în special felului în care trăiesc în zonele de vegetaţie nedefrişată, naturii lor sedentare şi metabolismului scăzut”, a declarat Mason, conform Agerpres.
Deși sfârșitul Numărului 16 nu a fost cel mai fericit, viața ei a fost una extrem de valoroasă pentru oamenii de știință.