Ce spune Primăria București despre interzicerea anumitor mașini în oraș

Ce spune Primăria București despre interzicerea anumitor mașini în oraș

În ciuda existenței unui proiect de lege potrivit căruia Primăria Capitalei intenționează să interzică circulația mașinilor cu motoare Euro 1 și Euro 2 din 1 ianuarie 2019, reprezentanții PMB susțin că acest lucru nu se va întâmpla. Cel puțin până când nu va exista o consultare publică.

Un proiect depus la Primăria Capitalei prevede interzicerea circulației mașinilor cu motoare Euro 1 și Euro 2 în timpul zilei în București începând cu data de 1 ianuarie 2019. Ba mai mult, până în anul 2021, mașinile Euro 3 și Euro 4 ar urma să fie și ele interzise.

Autoritățile afirmă că nu intenționează să introducă restricții de circulație pentru mașini în funcție de gradul de poluare. Totuși, dacă hotărârea va fi luată, reprezentanții PMB susțin că decizia se va adopta doar în urma unei consultări publice.

„Primăria Municipiului Bucureşti nu are în vedere adoptarea, în perioada imediat următoare, a unor reglementări referitoare la accesul în Capitală autovehiculelor încadrate în anumite categorii de poluare. Astfel de prevederi se adoptă, ca orice decizie care vizează restricţii aplicate cetăţenilor, după o analiză temeinică. Aşa cum municipalitatea a comunicat în trecut, intenţia este de a demara un sondaj de opinie sau o altă formă de consultare publică, eventual studii de impact cu privire la acest subiect”, se specifică în comunicatul de presă remis presei.

Reprezentanții Primăriei clarifică lucrurile: „Iniţiativa preluată în presă în ultimele zile aparţine unui consilier general, fiind depusă în nume personal, fără ca etapele de fundamentare să fi fost parcurse. Din acest motiv, precizăm că documentul nu are valoare oficială, nu include contribuţia aparatului de lucru al primarului general, aşadar nu prezintă punctul de vedere al municipalităţii”.

Conform proiectului de lege, circulația urmează să fie interzisă în intervalul orar 06:00 – 22:00, pentru mașinile Euro 1 și Euro 2 începând cu 1 ianuarie 2019. O interdicție similară ar urma să fie aplicată pentru automobilele Euro 3 și Euro 4 începând cu 1 ianuarie 2021.

Între timp, Europa interzice diesel. În Roma, capitala Italiei și unul dintre cele mai aglomerate orașe din Europa, vor fi interzice maşinile diesel în centru. Decizia va fi pusă în aplicare începând cu anul 2024. Totodată, în Germania, autoritățile sunt pe cale să adopte aceleași măsuri după ce justiția germană a dat undă verde administrațiilor locale să interzică automobilele pe motorină.

Etichete: