Ce îi sperie pe experți când vine vorba de roboți inteligenți
Inteligența artificială are multe beneficii – ne poate ajuta în lupta împotriva cancerului și să prezicem unde vor lovi replicile cutremurelor – dar filmele SF ne-au arătat în repetate rânduri toate modurile în care această tehnologie s-ar putea întoarce împotriva noastră.
Unor oameni le este teamă ca nu cumva un robot să le fure slujba de o viață, pe când altora le este teamă de o revoltă a roboților. Totuși, trebuie să existe o limită între îngrijorările reale și paranoia. Mai mulți cercetători, ingineri, cercetători și investitori s-au adunat la The Joint Multi-Conference on Human-Level Artificial Intelligence pentru a vorbi despre aceste probleme. Cei de la Futurism au vorbit cu cinci experți în inteligența artificială și i-a întrebat ce îi sperie cel mai mult la inteligența artificială.
Inteligența artificială are potențial să ne rănească
Kenneth Stanley, profesor la University of Central Florida și om de știință la Uber AI Labs, e de părere că problema cea mai evidentă este posibilitatea ca inteligența artificială să rănească oamenii și că, pentru a nu se ajunge acolo, este nevoie de implicare atât din partea oamenilor de știință, cât și din partea societății ca întreg. „Toată tehnologia poate fi folosită în scopuri rele, și cred că inteligența artificială este un alt exemplu pentru asta”, a zis Stanley. „Oamenii s-au chinuit mereu să nu folosească noile tehnologii în scopuri nefaste”.
Inteligența artificială crește mai repede decât ne imaginăm
În schimb, Irakli Beridze, director la Centr for Artificial Intelligence and Robotics de la Unicri crede că pericolul cel mai mare în momentul de față este rapiditatea cu care inteligența artificială se dezvoltă. A spus că totul depinde de cât de rapid se dezvoltă și cât de rapid vom putea noi să ne adaptăm. „Dacă pierdem acel echilibru, s-ar putea să dăm de bucluc”, a subliniat Beridze.
Dronele ar putea face echipă letală cu inteligența artificială
La rândul său, John Langford, cercetătorul principal de la Microsoft, se teme cel mai mult de potențialul distructiv pe care îl prezintă combinația dintre drone și inteligență artificială. „Cred că ar trebui să fim atenți la drone”, a spus el. „Poți vedea că dronele sunt deja folosite deja ca echipament de război, dar încă sunt [controlate de oameni]. Nu există niciun motiv pentru care nu ar putea purta un fel de sistem de învățare și să fie rezonabil de eficiente”.
Depinde de utilizatori ce parcurs va avea inteligența artificială
Hava Siegelmann, manager de programe de birou cu tehnologie bazată pe microsisteme la Darpa, a explicat că ține de cei care folosesc o tehnologie anume să nu facă rău cu ea. „Nu cred că există tehnologie rea, dar cred că vor exista oameni răi”, a spus Siegelmann. „Totul se reduce la cine are acces la tehnologie și cum o folosim”.
Oamenii deja abuzează de inteligența artificială
Nu în ultimul rând, Tomas Mikolov, cercetător științific la Facebook AI a vorbit despre felul în care oamenii deja abuzează de inteligența artificială. „Când există mult interes și multe fonduri pentru ceva anume, există și oameni care abuzează acel lucru”, a explicat acesta. „Mi see pare deranjant că unii oameni vând inteligența artificială înainte ca măcar să o creem și mai și pretind că știu ce [problemă va rezolva]”.
Să sperăm că, având în vedere problemele ridicate de specialiști, vom reuși să menținem societatea pe făgașul corect – acel făgaș în care inteligența artificială este folosită în scopuri nobile.