27 mart. 2018 | 12:52

Ce faci când ești șicanat în trafic în România și care sunt pedepsele

ACTUALITATE
Ce faci când ești șicanat în trafic în România și care sunt pedepsele

Șoferii din România uită că există legi și preferă să-și facă dreptate singuri. Mulți conducători auto s-au plâns în ultima perioadă de șicane în trafic. Ce este însă de făcut dacă vă confruntați cu o asemenea situație?

De cele mai multe ori, cei ce apelează la astfel de tertipuri nu sunt conducători auto cu care te poți înțelege prin dialog. Astfel, cel mai bine, atunci când un șofer calm se confruntă cu un astfel de specimen, este să-și vadă de drum mai departe ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Indicat ar fi, dacă drumul și traficul permite, ca șoferul agresiv să fie ținut cât mai mult la distanță pentru a nu risca un accident cu urmări grave.

În cazul în care șoferul care șicanează este insistent, cel ce este agresat ar trebui să tragă pe dreapta și, sub nicio formă, să nu deschidă ușile automobilului. Nu de alta, dar nimănui nu-i place un conflict fizic ce se poate sfârși cu rănirea vreunuia dintre participanți.

O altă soluție la îndemână este numărul de urgență 112, care îi va chema pe oamenii legii la fața locului. Dreptatea este în mâna polițiștilor care vor ști cum să gestioneze și să rezolve situația în cel mai scurt timp.

Ce riști dacă șicanezi pe cineva în trafic în România

Şoferii agresivi sunt sancţionaţi cu 6 până la 8 puncte amendă şi chiar suspendarea permisului pentru o perioadă de 60 de zile. Printre manevrele care se încadrează la „șicanat” în trafic se numără schimbatul succesiv al benzilor pentru depăşirea coloanelor, claxonatul excesiv sau condusul pe trotuar. Totodată, aceștia pot primi și o amendă iar valoarea unui punct-amendă a ajuns la 190 de lei, de la 1 ianuarie 2018.

Șoferilor români le place să șicaneze

Conform unei cercetări realizată de prof. univ. dr. Mihaela Rus şi psiholog principal Ionel Simionca, de la Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră, conducătorilor auto de la noi din țară le place să fie agresivi în trafic.

[readmore]

Studiul arată că 88% din bărbaţii de 18-25 de ani şi 70% din bărbaţii de 25-40 ani sunt convinși că riscul de accident este minim dacă au o maşină bună. Mai mult, 65% din bărbaţii cu vârste cuprinse între 18-40 de ani recunosc că se enervează atunci când traficul e aglomerat şi că nu au nicio problemă în a depăși coloana de mașini.

La cercetare au participat 127 de şoferi, dintre care 74,8% erau bărbaţi şi 25,2% – femei.