Ce e zăpada portocalie, fenomenul care te sperie la televizor
Zăpada portocalie e un fenomen meteo despre care ai tot auzit la televizor în ultimele zile, așa că ar trebui să știi de ce trebuie sau nu să te panichezi.
Codul portocaliu a cam trecut în sudul țării, dar asta nu înseamnă că nu mai ai de ce să îți faci griji. Ca și cum o ninsoare troienită la final de martie nu e deja ceva ieșit din comun, mai ales după o săptămână cu temperaturi care te conving să-ți schimbi garderoba, acum mai apare un fenomen care să te sperie: zăpada portocalie.
Dacă era galbenă, ieșea cu siguranță de câteva glume, dar pentru că avem de-a face cu portocaliu, rămânem la treburi serioase. Astfel, zăpada portocalie despre care se tot vorbește la televizor nu e vreun fenomen optic sau o metaforă, ca în cazul lunii albastre, ci o realitate. Sau e măcar un moment să faci mai multe like-uri pe Facebook.
Zăpada portocalie pare să fi ajuns mai ales în zona estică a României, iar la Galați și Brăila cele mai recente măsurători arată o schimbare drastică a calității aerului. Astfel, de la o calitate excelentă, s-a ajuns în doar două zile, de miercuri până vineri, la o calitate medie a aerului. În doar 24 de ore, cantitatea de suspensii din aer a crescut de trei ori. În paralel, experții de la Mediu sunt de părere că nu ai de ce să fii îngrijorat.
Medicii, însă, au alte opinii. Aceștia avertizează că oamenii cu alergii sau cei care au boli respiratorii cronice ar putea fi afectați de aceste particule din aer. Aceste particule portocalii sunt de nisip saharian și s-au amestecat cu zăpada care a căzut în țară. Rusia are, de asemenea, probleme cu zăpada portocalie.
Masele de aer care circulă dinspre Sud-Vest către Nord-Est au adus nisipul saharian din Nordul Africii până deasupra României, unde s-a întâlnit cu frontul de aer polar, care ne-a adus ninsoare. Ca în cazul oricărei alte zăpezi, dacă n-o mănânci, ar trebui să fii în siguranță. Pe final, un îndemn mai popular: nu mânca zăpada galbenă.