Ce faci când n-ai RCA și ești implicat într-un accident rutier

Ce faci când n-ai RCA și ești implicat într-un accident rutier

Pentru unii dintre conducătorii de la noi, asigurarea RCA este facultativă. Deși legea spune că asigurarea este obligatorie, unii șoferi riscă și circulă cu mașini care nu au RCA. Cea mai nefericită situație este în cazul în care un șofer care are asigurare face accident cu un conducător auto ce circulă fără RCA și vina îi aparține celui din urmă. Ce este de făcut în acest caz?

Conform legii din România, dacă şoferul vinovat de producerea accidentului de circulație nu are o poliță RCA valabilă, șoferul păgubit trebuie să se adreseze Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii.

Acesta este un fond care garantează despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de maşini neasigurate sau neidentificate.

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii intervine atunci când autovehiculul care a provocat accidentul a rămas neidentificat sau autovehiculul a fost identificat dar nu are o asigurare valabilă. Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii plătește despagubiri atât pentru daunele materiale cât și pentru vătămari corporale sau chiar în cazul unui deces.

Ce amendă plătești dacă nu ai RCA

În România, polița RCA este obligatorie pentru orice șofer. În cazul în care conducătorii auto nu au o astfel de asigurare și sunt opriți de oamenii legii, amenda este de la 1.000 la 2.000 de lei. Odată cu sancțiunea, şoferului vinovat i se vor reţine certificatul de înmatriculare a maşinii precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare. Începând din 2017, șoferii au posibilitatea de a plăti RCA doar pentru o lună dacă nu folosesc mașinile în mod constant.

[readmore]

Ce se întâmplă dacă ai ITP expirat și ce amenzi riști din mai 2018

Din mai 2018, conducătorii auto din România care au maşini cu inspecţia tehnică periodică expirată sau anulată riscă să li se radieze mașina din circulație și să rămână astfel fără plăcuțele de înmatriculare și fără talon. Conducătorii auto care circulă cu ITP-ul expirat riscă amenzi cuprinse între 900 şi 2.000 de lei.

Etichete: