29 oct. 2018 | 11:30

Cât de proaste sunt căștile Bluetooth față de cele cu fir

ACTUALITATE
Cât de proaste sunt căștile Bluetooth față de cele cu fir

Căștile audio Bluetooth sunt extrem de convenabile pentru că te scapă de fire și de aceea sunt foarte populare, dar asta nu înseamnă că sunt și foarte bune, iar testele demonstrează asta.

Popularitateea căștilor wireless a crescut pentru că sunt convenabile, dar și pentru că tot mai mulți producători de smartphone-uri renunță la mufa de căști ceea ce înseamnă că te obligă să folosești un adaptor dacă vrei să utilizezi în continuare căștile cu fir sau să treci la unele Bluetooth.

Căștile audio Bluetooth au făcut progrese considerabile de la apariția acestora, dar încă nu sunt îndeajuns de bune pentru a le înlocui pe cele cu fir. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu vor putea sesiza diferența dacă au peste 24 de ani, dacă au o formă de pierdere a auzului sau dacă sunt într-un mediu zgomotos. Drept urmare, căștile Bluetooth sunt foarte bune pentru navetă sau de folosit în situații zgomotoase. Acasă sau într-un mediu liniștit cel mai bine ar fi să folosești căștile cu fir.

Cei de la SoundGuys au găsit că niciun codec Bluetooth nu poate oferi aceeași calitate ca semnalul pe fir. Codecurile Bluetooth de la Qualcomm aptx HD și de la Sony LDAC 990kbps se apropie de calitatea audio obținută pe fir, dar oricare alt codec suferă la capitolul calitate.

Conexiunile Bluetooth emit mai mult zgomot decât căștile conectate cu fir. În timp ce căștile pe fir suportă calitatea audio de CD și muzica pe 24-bit, căștile Bluetooth nu pot. De asemenea, dacă îți place să asculți muzică foarte tare ar trebuie să treci pe cele cu fir deoarece sunt capabile să meargă mai sus decât cele Bluetooth și cu mai puțin zgomot.

Codecul AAC comprimă foarte mult sunetul, iar frecvența sunetului variază foarte mult în funcție de smartphone-ul folosit. Telefoanele Apple sunt cele mai pricepute la administrarea codecul AAC, pe când telefoanele Android nu atât de bine, dar și aici performanța diferă în funcție de model.

Cei de la SoundGuys au folosit trei telefoane Android pentru teste: Huawei P20 Pro, LG V30 și Galaxy Note 8. P20 Pro se descurcă cel mai prost, sunetul nu se mai aude la o frecvență de 14,25 kHz. Asta se pare că ar fi din cauza modului în care este construit sistemul Google, respectiv de economisire a bateriei.

Codecurile aptX și aptX HD s-au descurcat cel mai bine în teste și se descurcă bine la un volum ridicat (peste 90 dB), însă suntele înalte nu sunt bine redate, totuși, marea majoritatea oamenilor nu pot auzi sunetele la o frecvență mai mare de 18 kHz.

În concluzie, căștile Bluetooth sunt îndeajuns de bune pentru foarte multă lume și sunt extrem de utile mai ales pentru naveta zilnică, însă asta nu este un motiv îndeajuns de bun pentru care producătorii de telefoane să renunțe la mufa de căști pe telefoanele lor.