04 iul. 2018 | 15:03

Cărți otrăvite, vechi de câteva secole, descoperite într-o bibliotecă

ACTUALITATE
Cărți otrăvite, vechi de câteva secole, descoperite într-o bibliotecă

Câțiva cercetători care erau însărcinați cu arhivarea unor cărți dintr-o bibliotecă universitară au descoperit că unele dintre acestea erau otrăvite.

Să stai și să te uiți prin cărți vechi toată ziua, ca să alegi pe care le trimiți la arhivă n-ar trebui să fie o slujbă foarte periculoasă. Ba chiar ar putea deveni plictisitoare, asta până când ajungi să dai de niște cărți otrăvite. Asta au pățit Jakob Povl Holck și Kaare Lund Rasmussen, de la University of Southern Denmark.

Aceștia au povestit cum au descoperit trei cărți otrăvite cu arsenic în biblioteca universitară. Cărțile ar data din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Coperțile cărților ar fi fost făcute din materiale reciclate, mai exact din fragmente de manuscrise medievale, cum ar fi tratate de drept roman și canonic. Cei doi cercetători încercau să identifice textele în latină scrise pe coperți, dar un strat de vopsea verde făcea imposibil accesul la texte. Pentru a trece de asta, au folosit o tehnică de scanare cunoscută ca micro-XRF, folosită pentru a investiga elemente chimice de pe vase și picturi vechi.

În timpul procesului de scanare, aceștia au descoperit că vopseaua verde era făcută din arsenic. Compusul e foarte toxic și poate cauza cancer. Cei doi cercetători spun că pigmentul nu a fost folosit în scopuri estetice. Vopseaua era folosită doar pentru a acoperi anumite părți din cărți, astfel că mai degrabă acestea ar fi fost protejate împotriva insectelor, spre exemplu.

Cercetătorii susțin că nu a existat un risc real de otrăvire din cauza cărților, deoarece acestea erau stocate într-un depozit și nu erau accesibile cu ușurință studenților. Holck spune că aceste cărți au fost manevrate cu grijă chiar și înainte să fie descoperit specificul lor.