17 mart. 2018 | 10:20

Carnea modificată genetic ar putea deveni o opțiune alimentară

ACTUALITATE
Carnea modificată genetic ar putea deveni o opțiune alimentară

Într-o lume în care industria alimentară a ajuns să enumere porcine cu conținut scăzut de grăsime, ouă de găină care luptă împotriva cancerului și altele, dau de înțeles că oamenii de știință știu cum să modifice animalele în moduri noi și creative. Așa a devenit ingineria genetică mai precisă.

Desigur, produsul final nu a ieșit mai niciodată din laborator. Până în prezent, nu a existat decât un singur animal modificat genetic care a ajuns într-o farfurie. E vorba de un somon pe care l-a mâncat un canadian.

În Statele Unite, un proces complex de reglementare de la FDA i-a împiedicat pe cei care voiai să aducă pe piață animale modificate genetic. Chiar și așa, în curând FDA nu va mai putea controla asta.

MIT Technology Review arată cum companiile de editare genetică și reprezentanții grupurilor de interese din domeniul biotehnologiei încearcă să convingă administrația Trump să transfere reglementarea animalelor GE către Departamentul Agriculturii din America.

Dacă se întâmplă asta, carnea modificată genetic ar putea apărea, în curând, pe rafturile magazinelor și în vitrinele băcăniilor. Însă de ce trebuie ca sistemul să se schimbe ca tu să mănânci astfel de carne?

În prezent, o lege numită Federal Food, Drog and Cosmetic (FD&C) dă competențe FDA să reglementeze toate animalele modificate genetic. Agenția face asta folosind aceleași proceduri de certificare necesare ca pentru medicamente.

Regulile FDA cuprind toate procesele de editare, de la cea transgenică – genele dintr-un organism sunt introduse în altul – la editarea genei – include eliminarea unor porțiuni din ADN, mutarea sau duplicarea unei trăsături.

Mulți geneticieni susțin că editarea genetică efectuată pe animale astăzi este atât de sofisticată, încât rezultatul ei nu este diferit de reproducerea vizată, ceea ce a permis agricultorilor să producă animale cu trăsături specifice de secole.

Dar unii oameni de știință observă că reglementările din jurul acestor animale nu s-au schimbat încă de la începutul anilor 1980, când procesul a fost mai puțin precis și mai puțin înțelept.

Deși știința sugerează că alimentele modificate genetic sunt sigure pentru consum, oricine aduce un animal pe piață ar trebui totuși să demonstreze că schimbarea genei nu produce alte efecte neașteptate în organismul final.

[readmore]

În plus, autoritățile de reglementare trebuie să se gândească la biodiversitate, în special pentru animalele acvatice. Vor trebui luate măsuri speciale pentru a se asigura că animalele modificate de om nu se împerechează cu cele autohtone.