17 ian. 2018 | 10:00

De ce sunt stupide toate avertismentele despre telefoane și cancer

FEATURE
De ce sunt stupide toate avertismentele despre telefoane și cancer

Nu dormi cu telefonul lângă tine, nu îți ține telefonul în buzunar, nu te uita la telefon când e Lună Plină. Probabil te-ai obișnuit să auzi tot soiul de afirmații care îți demonizează telefonul și îl transformă în vinovatul principal când vine vorba de cancer.

Avertismentele cu privire la telefoanele mobile fac înconjurul lumii în mod constant. La final de 2017, s-a trezit și Departamentul de Sănătate din California să avertizeze cetățenii cu privire la radiațiile de la telefon. Nu este, bine-nțeles, primul avertisment de felul acesta.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) afirma în 2015 că a găsit dovezi solide care confirmă că folosirea telefonului mobil poate conduce la apariția gliomului, un tip de cancer cerebral. OMS a mai spus și despre cafea și murături că sunt cancerigene, dar între timp s-a răzgândit.

În 2014, cercetătorii de la Institutul de sănătate publică de la Bordeaux au ajuns la concluzia că riscul de a face cancer cerebral este dublu pentru persoanele care stau cu telefonul la ureche 15 ore pe lună (cam jumătate de oră pe zi). „Nu înseamnă că toţi oamenii care vorbesc la telefon fac tumori cerebrale”, afirma pe atunci directorul ISPED, Roger Salamon.

Dacă săpăm și mai mult în trecut, vom descoperi că, în 2011, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a clasat undele telefoanelor mobile drept „posibil cancerigene pentru om”, în categoria 2B, categoria inferioară din cele trei de clasare a agenţilor cancerigeni, după „cancerigeni probabili” şi „cancerigeni dovediţi”.

Un alt anunț care trimitea cu gândul la o apocalipsă a telefoanelor a fost lansat în 2008. Pe atunci, cercetători israelieni din cadrul studiului Interphone au spus că persoanele care folosesc telefoane sunt cu 50% mai predispuse să dezvolte tumori pe creier, după cum scria Gizmodo.

Studiul a implicat 13 țări și i-a costat 25 de milioane pe cei de la Organizația Mondială a Sănătății. Problema era că datele analizate erau prea vechi, din anii ’90. Telefoanele vechi transmiteau cantități diferite de energie și unde radio.

Cum s-a viralizat teama de telefoane care cauzează cancer

Mitul telefonului care da cancer (3)

Cam fiecare avertisment venit din partea instituțiilor a fost însoțit de câte o notă care explica faptul că nu există vreo conexiune directă de tip cauză-efect în ceea ce privește radiațiile de la telefon și cancerul. Dincolo de anunțurile oficiale, afirmațiile bombastice despre acest subiect au continuat să se împrăștie prin materiale virale.

Un astfel de material viral a făcut înconjurul internetului în 2016, când o fotografie cu un bărbat cu ochii roșii a apărut însoțită de titluri de genul „Bărbatul acesta a fost diagnosticat cu cancer de ochi pentru că făcea acest lucru noaptea”.

Știrile aferente explicau cum bărbatul obișnuia să folosească telefonul câte 30 de minute înainte să adoarmă. Ulterior, acesta ar fi făcut cancer de ochi. Singura problemă era că bărbatul nu suferea de cancer, ci de conjunctivită. Fotografia fusese postată inițial pe Sinophoto în 2013, drept un exemplu pentru conjunctivită.

Un alt zvon viralizat repede a apărut în 2013, când o femeie susținea că ar fi făcut cancer de sân de la faptul că își ținea telefonul în sutien.

Într-un video de la postul TV de știri WGAL, o femeie din Strasburg care a supraviețuit cancerului la sân, Tiffany Franz, a spus că boala ei s-a datorat, cel mai probabil, păstrării în sutien a telefonului ei. Specialiștii au fost însă de acord că nu există o conexiune clară între folosirea telefonului în acest mod și cancerul de sân. Profesorul oncolog Karol Sikora, de la Cancer Partners UK, a explicat, potrivit Snopes: „[Femeia] ar fi fost expusă la o doză minoră, trivială, de radiații electromagnetice când telefonul se închidea, dar asta ar fi fost tot”.

Demontarea miturilor despre telefoane și cancer

Toate zvonurile despre folosirea telefonului mobil și cancer sunt demontabile cu ajutorul științei. În paralel cu studiile care căutau să găsească o legătură de tip cauză-efect între cele două, s-au desfășurat și studii care au arătat că temerile ar putea fi, de fapt, nefondate.

Cel mai mare cercetare pe acest subiect a adus în atenția publicului concluziile. Un grup de oameni de știință de la University of Sydney au analizat datele de pe parcursul a 29 de ani de la Australian National Cancer Registry. Echipa a analizat ratele de incidență a cancerului de creier ale 19.858 de bărbați și 14.222 de femei, care fuseseră diagnosticați cu boala între 1982 și 2012. În 1987, au început să fie folosite mai des telefoanele mobile, așa că au pornit de acolo.

Savanții australieni au observat că incidența cancerului de creier a crescut doar în cazul celor cu vârste cuprinse între 70 și 84 de ani.

Creșterea aceasta a început însă în 1982, înainte ca telefoanele mobile să fie folosite de publicul larg, potrivit Big Think. Conducătorul studiului australian, Simon Chapman, a ținut să sublinieze că radiațiile de la telefoane sunt neionizante, așa că este extrem de puțin probabil să ducă la cancer.

Alți oameni de știință, precum Otis Brawley, ofițer medical șef la Societatea Americană de Oncologie, consideră că nimeni nu poate spune în momentul de față că telefoanele mobile conduc la cancer. El a subliniat că în ultimii 40 de ani, incidența tumorilor pe creier nu a crescut. „Totuși, niciunul dintre noi nu poate să spună care va fi experiența oamenilor care vor fi folosit telefoane de 30 sau 40 de ani, pentru că nu am avut telefoane de atât de mult timp,” a zis Brawley, conform Wired.

Teama nu va dispărea prea curând

Deși mulți cercetători sunt de părere că telefoanele nu cauzează cancer, unii încă nu sunt de acord. John Bucher a luat apărarea studiului pe care l-a condus alături de savanții de la Național Toxicology Program din Statele Unite ale Americii.

Studiul lor a concluzionat că radiațiile de la telefon duc la cancer de creier și chiar cancer de inimă. Studiul lor avea însă probleme majore, potrivit Ars Technica. În primul rând, a fost realizat pe șobolani. În al doilea rând, șobolanii au fost expuși la radiații extreme asupra întregului corp, nu doar asupra corpului.

De asemenea, expunerea era realizată zilnic, vreme de nouă ore, timp de doi ani. Nu în ultimul rând, subiecții expuși la radiații au trăit cumva mai mult decât cei normali.

Chiar dacă nu există studii care să justifice teama de cancer asociată cu telefoanele, aceasta probabil nu va dispărea. Oamenii probabil vor trăi în continuare cu frica. Bineînțeles, nu îți face rău să îți ții telefonul în geantă, nu în buzunar, sau să dormi cu el ceva mai departe. Însă amintește-ți că, potrivit științei, nu există vreun pericol real.