Cea mai bună soluție pentru detectarea cancerului la sân ar putea fi un sutien

Detectarea cancerului la sân în timp util poate duce la vindecare în proporție de aproape 100%, iar un sutien special ar putea facilita procesul. 

formă de cancer foarte frecvent întâlnită, cancerul la sân este unul dintre cele care are mari șanse de vindecare și supraviețuire. Condiția ca acest lucru să se întâmple ține de detectarea la timp a primelor simptome și începerea imediată a tratementului. Ideale ar fi vizitele regulate la medic, dar și învățarea unor metode de autodiagnosticare.

O soluție pentru detectarea cancerului la sân vine de la un elev în vârstă de doar 18 ani, care a fost motivat de experiența traumatică a mamei sale cu această boală. Liceanul din Mexic a realizat un sutien încărcat cu aproximativ 200 de biosenzori cu scopul de a determina cele mai mici schimbări ce au loc în suprafața, forma, masa și temperatura sânului.

Practic, purtarea sutienului creat de Julian Rios Cantu elimină efortul unei femei de a se palpa singură o dată pe lună sau chiar și o dată pe săptămână, în funcție de nivelul de risc genetic și de predispoziția la boală. În definitiv, oricum multe femei uită să facă aceste proceduri, iar un gadget pe care îl porți zilnic ar fi ideal pentru avertizarea în cazul unor eventuale riscuri.

Procedura tradițională de apreciere a riscului de cancer la sân include monitorizarea schimbărilor în dimensiune și greutate, dar sutienul intitulat EVA are în vedere și fluctuațiile de temperatură. O serie de senzori apreciază până și vascularizarea accentuată a anumitor zone, un detaliu indicativ al creșterii fluxului de sânge. Aceasta este și o particularitate ce ar putea indica dezvoltarea unei tumori.

Momentan, întregul sistem EVA se află în stadiu de proiect, dar are mari șanse să se transforme într-un produs de serie. Julian Rios Cantu a primit un premiu de 20.000 de dolari în cadrul competiției Student Entrepreneur Awards (GSEA) pentru designul său.

22:53 06.05.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video