03 feb. 2018 | 13:15

Cum arată Veneția după ce super Luna i-a secat canalele

ACTUALITATE
Cum arată Veneția după ce super Luna i-a secat canalele

Canalele care atrag zilnic turiști în Veneția au secat în urma mai multor săptămâni în care nu a mai plouat. Apoi, a fost și evenimentul eclipsei de Lună.

Presiunea atmosferică ridicată din Marea Adriatică, vremea răcoroasă și refluxul au dus la secarea canalelor din Veneția. Acesta este al treilea an consecutiv în care canalele orașului au rămas aproape de tot fără apă. Problema este extrem de gravă, în condițiile în care pământul care a rămas este umed și inutil.

Nivelul apelor este acum cu 60 de centimetri mai scăzut față de cel normal. În 2015, nivelul era chiar cu 70 de centimetri sub medie. Gondolele și taxiurile acvatice nu mai pot funcționa din cauza întregului fenomen, spre nemulțumirea turiștilor.

Canale Venetia secate

Paradoxal, problema Veneției este însă că trece prin inundații anual. Studiile au arătat chiar că orașul se scufundă cu unul până la doi milimetri de la un an la altul. În 2003, apăruse un proiect care voia să prevină inundațiile prin construirea unei porți mobile care să separe laguna de Marea Adriatică, atunci când nivelul apei este prea mare.

Cumva, numărul turiștilor continuă să crească. Numărul localnicilor însă continuă să scadă. În 1951, în Veneția locuiau 175.000 de oameni. Astăzi, au mai rămas doar 55.000. Mai mulți factori sunt de vină pentru acest lucru – multitudinea de turiști care determină creșterea prețurilor, eroziunea clădirilor de la malul canalelor și problemele de logistică ale unui oraș neglijent sunt doar câțiva dintre ei.

Canale Venetia secate

Lipsa ploilor care a dus la situația actuală are efecte și în alte părți ale globului. În Cape Town situația pare să fie mai sumbră decât oriunde altundeva. În ultimii trei ani, seceta din regiunile apropiate de Cape Town a făcut ca nivelul barajelor de alimentare cu apă să scadă ca niciodată.

Experții se tem că în aprilie va veni așa-numita zi zero, când barajele vor scădea sub 13,5% din capacitatea lor totală. Dacă acest lucru se va întâmpla, alimentarea cu apă va fi oprită peste tot, mai puțin în cartierele sărace.