17 mai 2018 | 12:05

RADET interzice bucureștenilor să se mai debranșeze. Cine e afectat

Generalist
RADET interzice bucureștenilor să se mai debranșeze. Cine e afectat

Anumite blocuri din București ar putea să nu se mai debranșeze de la RADET, din cauza unei măsuri luate de Primăria Capitalei. Străzile respective vor fi declarate zone unitare de încălzire.

Aceste zone ar putea intra sub monopolul RADET, dar nu sunt luate în calcul și cartierele unde predomină casele, vilele și blocurile foarte vechi sau ansamblurile rezidențiale mai noi, după cum se arată într-un studiu comandat anul trecut de Primăria Capitalei.

În vara lui 2017, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din Capitală, în care era menționată și intenția stabilirii de zone unitare de încălzire în București, în care să existe un singur sistem de termoficare, respectiv cel centralizat, adică RADET.

Dacă blocul în care locuiești intră în această categorie, nu vei mai avea voie să-ți instalezi centrală termică individuală. Sunt aproape 4.700 de străzi.

„Necesitatea identificării, delimitării și stabilirii zonelor unitare de încălzire este însă impusă și de asigurarea unei stabilități la nivelul sistemului, de crearea condițiilor tehnice și economice de accesare a unor fonduri de investiții în infrastructura sistemului de termoficare, cât și a unor fonduri nerambursabile care pot fi accesate în cadrul diverselor programe operaționale de la nivelul Uniunii Europene”, se arată în documentul citat de Profit.

Primăria Capitalei susține RADET cu un studiu

Primăria Capitalei susține inițiativa, având în vedere că a comandat un studiu pe această temă, realizat de firma de consultanță în energie ATH Energ SRL. Primăria chiar recomandă stabilirea unor astfel de zone unitare de încălzire, cu toate că numărul de debranșări de la RADET în București e mult mai mic (momentan), decât în alte orașe din România.

„Extinderea agresivă a centralelor de apartament, ca urmare a unor oferte avantajoase ale furnizorilor (pachete de servicii compuse din centrala de apartament, serviciul de furnizare a gazului, servicii de mentenanță și revizii a centralei și instalațiilor de utilizare a gazului), concomitent cu menținerea unui preț reglementat la gazul natural pentru consumatorii casnici”, sunt câteva dintre amenințările pe care le-a identificat studiul.

„Dacă în zona analizată există potențial de dezvoltare imobiliară, se va urmări posibilitatea de includere a acesteia în zona unitară a SACET. Este cunoscut faptul că majoritatea condominiilor construite în ultimii 10-15 ani au fost prevăzute din proiectare cu centrale proprii de bloc chiar și în zonele în care se află rețele SACET”, se mai arată în document.

La delimitarea zonelor unitare de încălzire, autorii studiului au ținut cont de trei criterii pentru fiecare punct termic, respectiv densitatea de consum (cantitatea anuală de gigacalorii pe metrul de traseu de rețea), pierderile din rețele și valoarea estimată medie a investițiilor în reabilitare necesare, calculată în lei pe metrul de traseu de rețea.