18 iun. 2018 | 13:09

După un an cu roaming ieftin: cât au consumat românii

ACTUALITATE
După un an cu roaming ieftin: cât au consumat românii

Din 15 iunie 2017, tarifele la roaming au scăzut foarte mult în UE/SEE. După un an, vedem un bilanț realizat de ANCOM despre ce au consumat românii cel mai mult.

În acest an, utilizarea serviciilor de roaming a înregistrat creșteri exponențiale. Traficul de apeluri efectuate s-a triplat (de la 0,5 miliarde minute în 2016 la 1,5 miliarde în 2017), cel de apeluri primite a crescut cu +81% (până la două miliarde minute), iar traficul de date a crescut de șase ori până la 5.811 TB în 2017.

Ca să știi cam ce înseamnă tarifele mai mici la roaming, apelurile (minutele) efectuate și SMS-urile trimise în roaming, către orice destinație din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, până la epuizarea lor, din minutele și SMS-urile naționale incluse. După acest moment sunt aplicate tarifele din România, pentru traficul în afara propriei rețele. Apelurile și SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite.

În ceea ce privește internet, în cazul celor mai multe planuri tarifare cu date oferite în România, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) de consum în roaming în UE/SEE în condiții identice celor de la nivel național (scădere din resursele de date incluse sau aplicarea tarifului de date din România, în funcție de datele disponibile).

După depășirea acestei limite de consum se aplică o suprataxă. Suprataxa se poate adăuga la tariful de date din România, dacă nu mai există date disponibile, fără ca suma rezultată astfel să poată depăși 0,2 euro/MB. Valoarea suprataxei nu poate depăși, pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018, șase euro/GB (0,006 Euro/MB), fără TVA. Această suprataxă va scădea anual până în 2022.

RCS-RDS prin Digi mobil e singurul operator autorizat să aplice suprataxe de roaming de la prima unitate de consum. Poți să consulți o listă cu tarife pe PLAYTECH.

Mai trebuie să știi ce înseamnă politica de utilizare rezonabilă. Orice furnizor poate stabili anumite condiții de utilizare a serviciului de roaming în UE/SEE (politică de utilizare rezonabilă) pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a acestui serviciu în alte scopuri decât pentru călătorii ocazionale în afara României. Astfel se încearcă prevenirea folosirea în permanență a pachetelor de roaming.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele