06 nov. 2018 | 14:33

Tehnica prin care ar putea fi revoluționate cele mai dificile operații

ACTUALITATE
Tehnica prin care ar putea fi revoluționate cele mai dificile operații

Chirurgii au testat utilizarea unui marker fluorescent care i-ar putea ajuta la eliminarea mai precisă a tumorilor creierului.

Cercetarea a fost efectuată pe pacienți care suspectau că au glioblastom – cea mai comună formă de cancer a creierului. Tratamentul obișnuit implică intervenția chirurgicală care să elimine cât mai mult cancer posibil, însă acest lucru constituie o provocare pentru chirurgi. Ei trebuie să identifice celulele canceroase, în timp ce evită țesutul cerebral sănătos.

Oamenii de știință au spus că folosirea marker-ului fluorescent i-a ajutat să distingă celulele agresive de celelalte țesuturi și speră ca tehnica să îmbunătățească șansele de supraviețuire ale pacienților.

Procedura a implicat utilizarea unui compus numit acid aminolevulinic 5 sau 5-ALA, pe care pacientul îl bea. Compusul se transformă într-o strălucire de culoare roz, în momentul în care este luminat.

Studiile anterioare au arătat că 5-ALA se acumulează în celulele canceroase care cresc rapid, astfel încât se comportă ca un marker fluorescent pentru ele. Cercetarea a fost realizată pe 99 de pacienți suspectați de gliom, care au fost tratați la spitalul royal Liverpool.

În timpul operațiilor, chirurgii au raportat că au văzut fluorescențe la 85% din pacienți, 81% din aceia primind ulterior confirmarea că suferă de boala severă. Cercetarea a fost condusă de Colin Watts, profesor de neurochirurgie și președinte al programului de cancer al creierului de la Universitatea din Birmingham.

„Neurochirurgii trebuie să fie capabili să distingă țesutul tumoral de alte țesuturi cerebrale, în special atunci când tumoarea conține celule canceroase care cresc rapid”, a declarat Colin Watts.

El a mai precizat că principalul avantaj al tehnicii este că poate evidenția mai rapid o boală de grad înalt în cazul unei tumori în timpul neurochirurgiei.