09 dec. 2018 | 08:05

Bateria care îți face telefonul să reziste o săptămână cu o încărcare

ACTUALITATE
Bateria care îți face telefonul să reziste o săptămână cu o încărcare
Storyblocks

Bateriile litiu-ion sunt cele mai des folosite. Problema lor este că nu rezistă pe cât de mult ne-am dori, astfel încât trebuie să ne încărcăm telefoanele mobile zilnic.

Vreme de decenii întregi, posibilitatea unor baterii care să funcționeze pe bază de fluorură a amenințat clasicele baterii litiu-ion. Dacă nu ar necesita o temperatură de 150 de grade Celsius să funcționeze, atunci acestea poate ar fi ajuns să fie la fel de des întâlnite ca cele din urmă.

„Bateriile cu fluorură pot avea o densitate mai mare a energiei, ceea ce înseamnă că ar putea rezista mai mult timp – de până la opt ori mai mult decât bateriile pe care le folosim astăzi”, a explicat cercetătorul Robert Grubbs de la Caltech, care a câștigat în 2005 Premiul Nobel pentru Chimie. Așadar, o asemenea baterie ar putea să te ajute să îți încarci telefonul doar o dată pe săptămână, nu pe zi.

De regulă, tehnologia electrochimică ce îți alimentează dispozitivele smart utilizează cationi de litiu încărcați pozitiv, care acționează precum un piston chimic pentru a extrage o sarcină electrică printr-un circuit. Când dispozitivul este încărcat pe deplin, mai mulți cationi ocupă anodul bateriei. Odată ce este închis circuitul bateriei, ionii ajung în catod, producând curentul mult-necesar. Resetarea celulelor necesită o tensiune care împinge din nou pistonul de litiu.

Doar că acest piston poate funcționa și în sens invers. Ionii negativi, precum fluorura pot crea și eu tensiune care să atragă electroni printr-un conductor. Mai mult, ei ar putea să facă o treabă chiar mai bună, mulțumită numărului mic de încărcări per ion. Rămâne însă problema temperaturii înalte la care o baterie cu fluorură trebuie să funcționeze. Cercetătorii de la Caltech au descoperit însă o formulă stabilă pentru o asemenea baterie, care să nu necesite temperaturi la care ai putea coace prăjituri.

„Încă suntem în primele stadii ale dezvoltării, dar aceasta este prima baterie reîncărcabilă cu fluorură care funcționează la temperatura camerei”, a zis Simon Jones, cercetător la Jet Propulsion Laboratory de la NASA.