21 iun. 2018 | 12:52

Bacalaureat fără internet: țara care a tăiat accesul ca să oprească trișatul

ACTUALITATE
Bacalaureat fără internet: țara care a tăiat accesul ca să oprească trișatul

În martie aflam despre cum Bali își oprește internetul pentru o zi. Scopul era unul nobil. Mai nou, o altă țară a făcut același lucru ca să nu mai copieze elevii la bacalaureat.

Examenul de bacalaureat de anul acesta din Algeria cu siguranță a fost diferit. Țara a decis să oprească accesul la internet, ca nimeni să nu mai poată copia la bacalaureat. Astfel, Algeria a fost offline pe 20 iunie, la începutul examenului de bacalaureat.

Chiar dacă scopul a fost de a-i împiedica pe elevi să trișeze, asta nu înseamnă că tot copiatul a dispărut. Totuși, țara a stat offline. Astfel, conexiunile fixe și mobile au fost oprite pentru două ore. Chiar și așa, dispozitivele cu acces la internet, precum telefoanele și tabletele, au fost interzise în cele peste 2.000 de centre de examen din Algeria. Mai mult, la intrarea în acestea au fost instalate detectoare de metale.

Pentru ca totul să fie și mai… sigur, au fost folosite și dispozitive de bruiaj și camere de supraveghere pentru examenul de bacalaureat. Acestea au fost instalate în locurile unde subiectele de examen erau multiplicate.

Cum examenul nu ține doar o zi, Algeria continuă strategia de-a băga țara în offline. Sunt programate mai multe opriri ale internetului ca să-i împiedice pe cei peste 700.000 de elevi să trișeze.

Oricât de absurd ar părea, există un oarecare fundament. Măsurile au fost luate după ce, în 2016, subiectele au apărut pe rețelele sociale înainte de începutul probelor. Anul trecut, autoritățile au cerut operatorilor telecom să închidă accesul la rețelele sociale, dar decizia nu a rezolvat problema de tot.

Iar dacă iei exemplul României, unde rata de promovare a scăzut după ce-au fost introduse camerele de supraveghere, poate fi o decizie cât de cât utilă pentru viitor. Asta dacă Algeria se ține de strategia de-a tăia internetul în fiecare an în zilele de examen pentru bacalaureat.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele