Steve este noua formă de auroră boreală descoperită de savanți
Aurorele boreale sunt unele dintre cele mai fascinante fenomene ale naturii, iar recent a fost observat un nou tip de aurore, botezat „Steve”.
Aurorele boreale i-au fascinat pe oameni încă din cele mai vechi timpuri, iar în urmă cu câțiva ani au început să fie făcute și primele observații ale unui nou tip de aurore. Acestea sunt fâșii de plasmă violet și au o durată de viață foarte scurtă. Descoperirea a atras atenția astronomilor, care au început să studieze acest nou tip de auroră.
Elizabeth MacDonald a condus o echipă care a observat noul tip de aurore. Rezultatele analizelor arată că acestea reprezintă o manifestare a unor particule venite din direcția soarelui, care interacționează cu o zonă anume din câmpul magnetic al planetei, din ionosferă. Echipa a publicat rezultatele cercetărilor în jurnalul Science Advances.
Pentru că ”urmăritorii” de aurore, care au observat acest fenomen, n-au știut exact ce văd, au botezat noua auroră Steve. Numele a prins și cu savanții, astfel că acronimul Steve se poate extinde ca Strong Thermal Emission Velocity Enhancement. Deși savanții știau de curenții de particule încărcate la latitudini mici încă de acum câteva decenii, nu aveau idee că aceștia pot produce aurore vizibile.
În comparație cu aurorele roșii, verzi sau galbene, Steve apare ca o panglică mov pe cer, iar uneori are și mici zone verzi, instabile.
Acum, că există ceva mai mult interes în acest fenomen, savanții vor să studieze în detaliu aurorele Steve, pentru a înțelege ce le cauzează. Și simplii oameni pot să joace un rol în cercetare, deoarece pot să ofere fotografii și detalii despre locația aurorelor oamenilor de știință.