26 dec. 2018 | 13:11

ASUS și Gigabyte ți-au pus sistemul în pericol: ce vulnerabilități au ignorat

ACTUALITATE
ASUS și Gigabyte ți-au pus sistemul în pericol: ce vulnerabilități au ignorat

ASUS și Gigabyte sunt unii dintre cei mai populari producători de plăci de bază și plăci video de pe mapamond. Din păcate, imaginea lor a fost pătată în ultimul an, când au ignorat niște vulnerabilități periculoase în driverele pe care le-au oferit utilizatorilor.

Când vine vorba de vulnerabilități de securitate grave, experții în securitate trebuie să urmeze un anumit protocol, înainte de dezvăluirea lor în fața publicului larg. Practic, trebuie întâi avertizați producători gadgeturilor vulnerabilie sau ai software-ului cu probleme, pentru ca aceștia să aibă timp să remedieze găurile de securitate.

Uneori însă, respectivi experți sunt ignorați. Conform unui articol publicat de NDTV, printr-o astfel de situație au trecut de curând Diego Juarez și Leandro Cuozzo din echipa SecureAuth.

Gaura de securitate depistată de Diego Juarez a afectat pachetul de instalare al driverelor atât pentru plăci video, cât și plăci de bază, de la ambii producători. Prima sesizare pe marginea subiectului s-a produs în 2017, dar a fost ignorată cu entuziasm.

Chiar și după mai multe notificări, cei doi producători s-au arătat neinteresați de faptul că driverele lor puteau permite unui atacator să ruleze cod arbitrar pe sistemul tău, în timp ce tu încercai să-ți actualizezi driverul pentru placa de bază.

Dacă ești curios de detaliile tehnice din spatele vulnerabilităților și vrei să încerci un program care îți arată cum cineva îți putea închide computerul fără voia ta din cauza driverelor Gigabyte și ASUS, a fost creat un site special în acest sens.

Partea bună, dacă o putem numi așa, este că ASUS a remediat o parte din problemă și a soluționat câteva dintre vulnerabilitățile sesizate, chiar dacă unele continuă să existe. Gigabyte însă, continuă să nege complet că are ce să rezolve, iar cei de la SecureAuth au schimburile de emailuri pentru a atesta gradul de inconștiență al oficialilor taiwanezi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele