Apple urcă în topul mondial al producătorilor de laptopuri

Apple urcă în topul mondial al producătorilor de laptopuri

Timp de câteva decenii, Apple a fost considerat un brand de nișă, dar se pare că a început să surclaseze giganți importanți din domeniul producției de PC-uri.

În urmă cu cinci sau 10 ani, era un caz excepțional să vezi un utilizator de MacBook. La ora actuală, situația este mult mai roz pentru gigantului din Cupertino. Majoritatea internauților au un prieten sau cunosc pe cineva care folosește în mod exclusiv un sistem Apple. Ca urmare, noul studiu publicat de TrendForce nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră. Partea uimitoare a ecuației e că o companie atât de puternică precum ASUS a fost surclasată de americani.

Conform celor de la AppleInsider, noul raport este o victorie importantă pentru Apple. Compania s-a străduit de mult timp să intre în topul primilor cinci producători de sisteme portabile, iar, având în vedere prețurile practicate, ai fi crezut că acest lucru era imposibil. La ora actuală însă a ajuns să ocupe poziția a patra, în urma celor de la HP, Lenovo și Dell.

În 2016, ASUS ocupa poziția a patra în clasament cu o cotă de piață de 10,3%. La acel moment, Apple se mulțumea cu 8,3 procente. În 2017, Apple a devansat „la mustață” taiwanezi, obținând 9,6 procente, comparativ cu cele 9,5 procente ale ASUS. Cei de TrendForce estimează că Apple își va continua creșterea în 2018, ajungând până la 10,4%. În teorie, ASUS va avea avea de asemenea un an bun până în decembrie, dar creșterea estimată este doar până la 9,8%.

În privința perspectivelor de viitor, Apple mai are foarte mult de lucru dacă își dorește să intre în top trei în următorii cinci ani. HP și Lenovo se mândresc la această oră cu peste 20% din piață. Dell este un pic mai jos în clasament cu aproximativ 15%. Va fi interesant de văzut dacă gigantul din Cupertino va lansa un portabil un pic mai ieftin pentru a atrage un număr mai mare de clienți.

Citește și: