Cum este afectat creierul astronauților în timpul călătoriilor spațiale
:format(webp)/https://playtech.ro/wp-content/uploads/2018/10/astronaut.jpg)
Deși știm că misiunile în spațiu pot duce la atrofie musculară și reducerea densității osoase, efectele asupra țesuturilor din creierul uman sunt încă un mister.
Un studiu condus de cercetători de la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen și Universitatea din Antwerp a încercat să aducă mai multă lumină asupra subiectului. Oamenii de știință au folosit tomografia cu rezonanță magnetică pentru a analiza creierele a zece cosmonauți de pe Stația Spațială Internațională (SSI).
Membrii echipajului au fost scanați înainte și la scurt timp după șederea lor pe termen lung din laboratorul spațial, iar șapte dintre ei au fost verificați și după șapte luni de la revenirea pe Pământ.
Cercetătorii au declarat că acesta este primul studiu în care a fost posibilă cuantificarea obiectivă a schimbărilor care au loc în structurile creierului, după misiunea spațială. De asemenea, este primul care include și o perioadă mai extinsă de urmărire.
După ce astronauții s-au întors pe Pământ, cercetătorii au descoperit că volumul materiei lor cenușii a scăzut în comparație cu măsurătorile inițiale. Peste cele șapte luni de la întoarcere, efectul începea să dispară, cu toate că era încă detectabil chiar și după acea perioadă de timp.
Pe de altă parte, volumul de fluid cerebrospinal din cortex a crescut după o călătorie spațială pe termen lung.
În timp ce volumul din cavitățile interioare ale creierului a revenit la niveluri aproape normale după ce astronauții au revenit pe Pământ, creșterea încă putea fi văzută în cavitățile exterioare. Dar, după o altă examinare efectuată după șase luni, ambele s-au reîntors la niveluri apropiate de cele obișnuite.
Cercetătorii au declarat că dovezile arată că misiunile spațiale pe termen lung pot determina înlocuirea lentă a materiei albe cu fluidul cerebrospinal. În plus, ei au identificat o reducere a clarității vederii astronauților, care ar putea fi rezultatul presiunii crescute asupra retinei, cauzată de același fluid.