Apple îți spune cât de des au vrut guvernele să știe lucruri despre tine
Apple a dat publicității raportul de transparență anual, din care aflăm câte cereri de acces la dispozitive a avut din partea guvernelor și câte a aprobat în acest timp.
Cel mai recent raport de transparență al celor de la Apple ne arată că, doar în prima jumătate a lui 2018, guverne naționale din întreaga lume au trimis 163.823 de cereri de acces către dispozitivele companiei.
În cazul iPhone-urilor, au fost făcute 33.342 de cereri pentru acces la conținutul telefoanelor. Numărul este cu 9% mai mare decât cel din a doua jumătate a lui 2017.
Apple a aprobat aproximativ 80% dintre cererile primite. Guvernul cel mai ”interesat” de datele utilizatorilor a fost cel german, cu 13.704 cereri, urmat la mare distanță de cel american, cu 4.570 de cereri. Compania nu dă detalii și despre agențiile guvernamentale care au cerut aceste date.
Apple susține că se dedică întru totul pentru a proteja datele utilizatorilor, astfel că oferă sisteme hardware și software cât mai sigure. În același timp, entitățile care cer acces la date personale trebuie să respecte legile din regiunea în care se întâmplă această cerere.
”Dacă considerăm că o cerere nu are bază legală validă sau dacă este exagerată, atunci o vom contesta sau o vom respinge”, declară Apple. Compania a avut de-a face cu autoritățile SUA în trecut. În 2015, a refuzat să deblocheze iPhone-ul teroristului de la San Bernadino.
În Suedia, cam 85% dintre cereri au fost aprobate, în vreme ce în Turcia, unde regimul îi persecută pe dizidenți, doar 53% dintre cereri au primit undă verde. În China, procentul e surprinzător de mare, de 94%. Apple motivează acest procentaj și susține că este legat de investigații vizavi de fraude financiare.
Per total, cererea de acces la date s-a triplat față de momentul în care Apple a oferit prima oară astfel de cifre, în prima jumătate a lui 2013.