29 sept. 2018 | 12:00

Câtă gheață a pierdut Antarctica în ultimul sfert de secol și cum evoluează

ACTUALITATE
Câtă gheață a pierdut Antarctica în ultimul sfert de secol și cum evoluează

Potrivit unei cercetări recente, Antarctica a pierdut suficientă gheață în ultimul sfert de secol încât să crească nivelul global al apelor cu opt milimetri.

Studiul publicat în jurnalul „Nature” ne dezvăluie cifre îngrijorătoare legate de topirea gheții din Antarctica. Regiunea polară din sudul Pământului a pierdut trei trilioane de tone de gheață între 1992 și 2017. În partea vulnerabilă a Antarcticii de Vest, rata anuală a pierderii de gheață s-a triplat în această perioadă, ajungând la 159 de miliarde de tone pe an.

De asemenea, studiul propune două scenarii legate de modul în care situația ar putea evolua în următorii 50 de ani. În primul scenariu, emisiile globale de gaze cu efect de seră rămân necontrolate, clima continuă să se încălzească și sunt luate puține decizii pentru a răspunde schimbărilor care afectează Antarctica.

În acest scenariu, Antarctica suferă o schimbare rapidă, care are consecințe globale. Încălzirea oceanului și a atmosferei duc la pierderea pereților mari de gheață, care cresc nivelul mării la rate care nu au mai fost observate de la sfârșitul ultimei perioade glaciare, cu mai mult de 10.000 de ani în urmă.

Cel de-al doilea scenariu este unul ideal, în care se iau măsuri ambițioase pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră și se stabilesc măsuri care să reducă presiunea umană exercitată asupra Antarcticii. Dacă aceste condiții sunt respectate, în 2070, Antarctica va arăta la fel ca în prezent.

Pereții de gheață vor rămâne în mare parte intacți, reducând pierderile de gheață și, implicit, limitând creșterea nivelului mărilor.

Putem alege care dintre aceste scenarii să se concretizeze în următorii 50 de ani, însă fereastra de timp pe care o mai avem se închide rapid și ar trebui cât mai curând să luăm o decizie care să ne modeleze viitorul.