21 nov. 2018 | 16:30

Mai mult de jumătate de milion de utilizatori Android, păcăliți să instaleze un virus

ACTUALITATE
Mai mult de jumătate de milion de utilizatori Android, păcăliți să instaleze un virus

Peste jumătate de milion de utilizatori de Android au fost păcăliți să-și instaleze un malware chiar din magazinul oficial de aplicații al Google.

În Google Play Store puteai găsi 13 aplicații de la același dezvoltator ce păreau a fi niște jocuri simple de curse, însă Lukas Stefanko, cercetor la ESET, a descoperit că acestea erau defapt viruși malware sub acoperire. Acum, aplicațiile nu mai pot fi găsite pentru că au fost șterse.

Cele 13 jocuri au fost instalate în peste 580.000 de telefoane înainte ca Google să șteargă aplicațiile din magazin. Cei care au descărcat jocul se așteptau la un joc simplu de curse, însă ceea ce au primit părea a fi o aplicație plină cu buguri ce se strica de la o primă pornire.

În realitate, aplicația descărca un virus de pe un alt domeniu, înregistrat la un dezvoltator de aplicații din Istanbul, apoi îl instala în telefon, ștergând pictograma aplicației în acest proces.

Cele 13 jocuri care ascundeau viruși

Nu este clar ceea ce făcea virusul, dar ceea ce era evident este că malware-ul pornea de fiecare dată când telefonul sau tableta era pornită și că avea acces la întreg traficul de internet, astfel autorul virusului ar putea fura secrete.

Mert Ozek, proprietarul domeniului din Istanbul, nu a răspuns la solicitările legate de aceste aplicații și cel mai probabil nici o va face.

Scott Westover, purtător de cuvând al Google, a confirmat că aplicațiile au încălcat regulile și că au fost șterse din Google Play.

Google încearcă de ceva timp să îmbunătățească securitatea sistemului de selecție și de acceptare a aplicațiilor pe platforma sa ce a fost de multe ori criticată că este mult prea permisivă.

Potrivit Google, peste 700.000 de aplicații ce conțineau viruși au fost șterse din Google Play anul trecut, dar se pare că încă nu este de ajuns și poate Google ar trebui să meargă pe modelul Apple.  Compania din California este renumită pentru procesul de selecție restrictiv al aplicațiilor.