Android Nougat a devenit relevant în piață, la 17 luni după lansare

Android Nougat a devenit relevant în piață, la 17 luni după lansare

S-au scris romane despre fragmentarea platformei create de Google, dar este îmbucurător să vedem că Android Nougat este majoritar în piață, la 17 luni după lansare.

În fiecare lună, cei de la Google publică un raport referitor la răspândirea versiunilor de Android în piață. Acesta include un grafic menit să evidențieze cât de multe smartphone-uri și tablete rulează fiecare iterație a sistemului de operare. Același grafic ne amintește situația sumbră în care se află utilizatorii de Android.

La ora actuală, indiferent cât de scump este smartphone-ul cu Android pe care l-ai cumpărat, probabilitatea să primești actualizări de firmware la timp este aproape nulă. Samsung încă mai testează o versiune beta de Android Oreo la șase luni după lansarea variantei finale pentru dispozitive precum Galaxy S8 sau Galaxy Note 8. Excepția de la regulă este dată de dispozitivele Google Pixel, dar prea puțini internauți își permit să facă investiția într-un Pixel 2 sau Pixel 2 XL.

Trecând însă peste situația critică pe care o desprindem din statisticile Google, ”partea bună” este că situația dramatică nu se va remedia niciodată. Atâta timp cât o actualizare de firmware pleacă de la Google, trece pe la producător pentru personalizare, ca ulterior să se străduiască să fie aprobată de operatorul de telefonie, timpul alocat întregului proces va rămâne fabulos.

La ora actuală, dispozitivele cu Android Nougat (7.0 și 7.1) au devenit în sfârșit majoritare în piață cu o cotă de 28,5%. Android Oreo, sistemul de operare lansat în august 2017 a depășit pragul psihologic de 1%. Având în vedere ritmul lent de propagare al noilor iterații de Android, aceasta este o veste foarte bună.

Partea amuzantă, dacă o putem numi așa, este că mulți producători de gadgeturi scumpe promit doi ani de actualizări pentru smartphone-urile din portofoliu. Nimeni nu are însă curaj să asocieze un termen clar pentru lansarea de noi firmware-uri. Cazul Samsung este cel mai supărător pentru că vinde cele mai scumpe Androide. Va fi interesant să vedem dacă măcar iminentul Galaxy S9 va fi livrat cu Android 8.1.

android-versions-february-2018

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: