Algoritmul pentru jocuri video le face concurență programatorilor
Un computer de la Institutul de Tehnologie din Georgia (GIT) generează teancuri de texte care, pentru majoritatea oamenilor, arată ca niște bolboroseli indescifrabile.
Pentru Matthew Guzdial, doctorand la Școala interactivă de jocuri de la GIT, textele arată ca niște jocuri video. Mark Riedl este profesor asociat de AI la același institut și spune că Matthew citește acele informații ca în Matrix și ajunge să aleagă cele mai bune jocuri.
Cei doi sunt coautorii unui studiu care este dezvoltat pentru a concepe un algoritm care să-și proiecteze propriile jocuri video. Cercetarea este parte a unui proiect de lungă durată în care Guzdial și Riedl încearcă să învețe inteligența artificială cum să fie creativă, folosind adesea jocurile video.
Pentru a face asta, ei au „hrănit” algoritmul cu oameni care se jucau primele niveluri din Supe Mario Bros, Kirby’s Adventure și Mega Man. Odată ce programul a absorbit toate imaginile, a fost capabil să mapeze relația dintre obiectele din joc și cum acestea se schimbă pentru a genera „grafice de joc” care descriu modul în care jocul funcționează. Oamenii de știință puteau vizualiza aceste informații în forma unei diagrame.
După aceste etape, cercetătorii i-au cerut acestuia să creeze noi grafice, bazate pe ceea ce învățase, creând, în esență, noi jocuri video.
„Este o abordare a creativității prin imitare, ceea ce nu reprezintă un punct rău de pornire, deoarece la început și oamenii învață să fie creativi prin imitare”, a declarat Riedl.
Acum Guzial este unul dintre puținii care știu cum se joacă aceste jocuri, deoarece poate să citească codurile și să interpreteze ce algoritmul a proiectat. Echipa plănuiește ca undeva în lunile octombrie – noiembrie să lanseze jocuri video proiectate de AI.