Uniunea Europeană a interzis pesticidul care ucidea albine
Uniunea Europeană a rezolvat parțial declinul albinelor. O clasă de pesticide, care pune în pericol viața acestora, dar și a întregului ecosistem, a fost interzisă.
Albinele se confruntă cu un declin destul de dramatic. Populațiile globale se diminuează. Nu știm de ce și nici nu suntem siguri cum să oprim asta. Însă există tot mai multe dovezi că mare parte din vină este legată de neonicotinoide, cea mai populară clasă de insecticide din lume.
Neonicotinoidele (numite și neonice) acoperă semințele care sunt semănate pentru a le proteja. Când semințele germinează, pesticidul se răspândește pe întreaga plantă, protejându-o complet de dăunători. Din păcate, substanța se răspândește și în polen și nectar, unde poate fi absorbită de albine.
Multe studii au legat aceste pesticide de colapsul coloniilor de albine, dar și de un declin al păsărilor, datorită reducerii populațiilor de insecte. Producătorii de pesticide au contestat studiile, spunând că acestea sunt incoerente și nerealiste.
Noul raport a constatat că majoritatea daunelor nu vin neapărat direct din polen și nectar, ci, mai degrabă, prin contaminarea solului și a apei secundare. Pesticidele se răspândesc în întregul ecosistem, unde provoacă daune pe scară largă.
Deși au existat unele variații în studiu, rezultatele au fost suficient de convingătoare pentru a susține o interzicere totală a acestor pesticide.
„Există variații în concluzii, datorită unor factori ca speciile de albine, utilizarea intenționată a pesticidului și calea de exprimare”, a declarat Jose Tarazona, șeful unității de pesticide a Autorității Europene pentru siguranța Alimentară. „Au fost identificate unele riscuri scăzute, dar, în general, riscul pentru cele trei tipuri de albine pe care le-am evaluat este confirmat”, adaugă acesta.
Studiul a analizat doar impactul a trei neonicotinoide – clothianidin, imidacloprid și thiamethoxam – toate fiind interzise în Uniunea Europeană. Chiar și așa, ele încă sunt permise în alte părți ale lumii, inclusiv în Statele Unite.
Comisia Europeană a propus extinderea interdicției a tuturor pesticidelor din această clasă, însă astfel de măsuri nu au fost adoptate în prezent.