10 feb. 2018 | 16:07

Adevărul despre gripă: de ce mor oamenii din cauza bolii

ACTUALITATE
Adevărul despre gripă: de ce mor oamenii din cauza bolii

Gripa s-a instalat destul de serios în România și face victime. Ultimul bilanț e grav: oamenii mor din cauza virusului gripal. Adevărul e că gripa e periculoasă, dar e timpul să afli cât de gravă e.

În timp ce pentru unii gripa este doar o scuză de a scăpa o zi de la facultate sau birou, pentru alții reprezintă un adevărat pericol, care se poate termina cu moartea. Și mai îngrijorător este că sezonul de iarnă 2017-2018 este unul extrem de sever în ceea ce privește cazurile de gripă care au dus la moartea pacienților.

Pe 9 februarie, încă o persoană a decedat din cauza gripei. Numărul deceselor provocate de virusul gripal a ajuns astfel la 17. Ultimul caz este al unei persoane de 78 de ani, care a decedat la Spitalul „Marius Nasta” din Bucureşti. Adevărul e că ministrul Sănătății a declarat că nu e epidemie, dar victimele sunt. În cazul unei epidemii, e timpul să fii pregătit.

Adevărul despre gripă și de decesele produse de aceasta

În România, în 2017, au murit 21 de persoane. Ministrul Sănătății susține că nu e epidemie, că încă sunt mai puțini morți. Într-adevăr, e și acesta un punct de vedere, dar unul cinic.

De ce sezonul de gripă din 2018 este atât de mortal? În fiecare an există de obicei câteva tulpini diferite ale virusului gripal care circulă în jurul nostru. Acest sezon este mai dur din cauza tulpinei H3N2 care se răspândește rapid. Ea are tendința de a provoca simptome mai severe decât alte tulpine.

La nivel mondial, în perioada 1 octombrie – 20 ianuarie au fost raportate 11.965 de spitalizări legate de gripă confirmate cu teste de laborator. Numărul persoanelor infectate cu gripa este considerat a fi mult mai mare, deoarece nu toată lumea merge la medic atunci când este bolnavă și nici medicii nu testează fiecare pacient.

Adevărul e că, la nivel mondial, gripa e extrem de periculoasă. Organizația Mondială a Sănătății estimează că epidemiile anuale de gripă duc la aproximativ trei până la cinci milioane de cazuri de boli grave la nivel global și de la 290.000 la 650.000 de decese.

M-am întrebat mereu de ce mor oameni de la gripă. Adică atunci când te simți rău nu mergi la medic sau măcar la farmacie să încerci să te pui picioare? Cât poți rezista cu simptomele și stările pe care gripa ți le dă fără să ceri ajutorul medical? Sau cât de rău poți ajunge de medicii nu pot face nimic ca să-ți salveze viața?

Deși febra și durerile sunt groaznice, majoritatea oamenilor nu mor din cauza gripei. Deci, de ce această boală omoară oameni pe capete?

Adevărul despre bolile provocate de gripă care duc la moarte

O mare parte din simptomele sistematice pe care oricare dintre noi le are când intră în contact cu virusul gripal, ca febră, dureri neobișnuite sau senzație de epuizare, sunt, de fapt, răspunsurile și semnalele pe care organismul ți le dă.

Gripa poate ucide și indirect, ceea ce înseamnă că virusul te face mai sensibil la alte probleme de sănătate. Pneumonia, de exemplu, este o infecție care provoacă micșorarea sacilor de aer din plămâni cu lichid sau puroi. Deși aceasta este cea mai comună cale spre moarte, gripa poate fi fatală din motive mai neobișnuite.

Șansele unui atac de cord sunt de șase ori mai mari în primele zile după infecția cu gripă, iar riscul poate fi și mai mare la persoanele în vârstă. Afectarea inimii apare atunci când fluxul sanguin către inimă este tăiat brusc (infarct miocardic acut). Gripa poate provoca și alte complicații grave, inclusiv inflamația inimii, a creierului sau a țesuturilor musculare. Aceste infecții au un răspuns la nivelul întregului corp, cunoscut sub numele de sepsis.

În plus, 99% din copii cu vârstă de sub cinci ani mor din cauza bolilor legate de gripă. Acești copii sunt extrem de vulnerabili la gripă, din cauza lipsei de autoprotecție a organismului. Sistemul imunitar al acestora este încă în curs de dezvoltare.

Sugarii (și chiar copiii mici) pur și simplu nu au fost expuși la suficienți agenți patogeni, ca organismele lor să știe cum să lupte împotriva virușilor, iar persoanele în vârstă suferă de deteriorarea generală a sistemelor care ar ucide în mod normal gripă.

De ce mor persoanele în sezoanele cu gripă

barbati raceala vs femei

Virusul gripal poate ucide o persoană în mai multe moduri diferite. Virusul poate cauza direct moartea, fără să „apeleze” la alte complicații. Asta se întâmplă când virusul gripal provoacă o inflamație atât de puternică în plămâni, încât mori din cauza insuficienței respiratorii.

Deoarece diferite tipuri de celulele albe vânează virusul gripal în interiorul corpului tău, ele provoacă inflamația. Inflamația este o reacție imună la tot felul de probleme, de la virusuri, bacterii, până la traume fizice și este menită să te vindece.

Pielea și organele se umflă un pic pentru a se potrivi cu toate celulele noi care se grăbesc să încerce să îți repare corpul. Aceasta nu este o problemă pentru infecțiile mici, dar prea multe inflamații pot fi periculoase.

În plămâni, de exemplu, umflarea poate împiedica oxigenul să ajungă la vasele de sânge. Oxigenul se deplasează în mod normal prin membrane foarte subțiri în camere umede fără sfârșit în interiorul lobilor plămânilor. Atunci când acest țesut devine umflat cu celulele imune, oxigenului îi e mai greu să ajungă la vasele mici de sânge.

Există un anumit grad de deteriorare a țesutului pulmonar. Virușii nu se pot replica singuri, deci trebuie să o facă în interiorul celulelor. Asta înseamnă că, pentru a ucide virusul, sistemul imunitar trebuie să vă distrugă corpul într-o oarecare măsură, ceea ce face oxigenarea și mai dificilă.

[readmore]

Aproximativ o treime dintre persoanele care mor din cauza gripei, mor direct. Adică, ei mor din cauza efectelor virusului (și a efectelor corpului lor care încearcă să lupte). Eșecul respirator, când plămânii nu pot obține suficient oxigen, este una dintre cele mai comune căi. Este, de asemenea, unul dintre cele mai rapide. Moartea directă a gripei apare rapid, adesea în câteva zile, și cu puțină avertizare.

Cum te protejezi de gripă și începi să cauți și adevărul despre vaccinuri

legea vaccinării

Cea mai sigură cale de a te proteja de gripă este vaccinul. Deși vaccinul este extrem de blamat și controversat la noi în țară, el este cea mai importantă armă care te apără de gripă și, implicit, de moarte. În plus, este important să iei măsuri de bun-simț pentru a opri răspândirea germenilor.

Ține minte: dacă te iei după leacurile băbești, cum sunt compresele cu oțet în caz de febră, s-ar putea să fie prea târziu pentru tine, dar și pentru cei din jurul tău. Dacă simți că ceva nu este în regulă cu tine, mergi la medic și ia medicamente antivirale.

Fotografia din deschidere e a lui ntr23 via Flickr.