Când trece România la 5G și cine îngreunează „revoluția” internetului
Standardul 5G e văzut drept viitorul, pentru că permite o dezvoltare accelerată a Internetului Lucrurilor: mașini autonome și case inteligente, în special. Are și România planuri pentru 5G, iar o parte din sarcini cad în responsabilitatea actualului guvern.
Standardul 5G ar urma să ajungă la utilizatori obișnuiți în următorii doi ani. Asta la nivel mondial, în țări dzvoltate. Noile conexiuni de mare viteză vor fi disponibile comercial până în 2020. Mai mult, în 2019 ar trebui să fie dezvoltate primele telefoane bazate pe 5G. Tot atunci ar trebui lansate și primele rețele de test în orașele mari din întreaga lume. AT&T, din Statele Unite ale Americii, voia, de exemplu, o rețea 5G în 2018. Anul abia a început, e timp să fie dezvoltată.
În ceea ce privește România, licitația pentru 5G se va desfășura abia după ce spectrul de frecvențe va fi eliberat. „Nu pot să avansez un termen precis cu privire la demararea licitației 5G. Din câte am înțeles de la viitorii colaboratori, procesul de licitație va fi gestionat de autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Va putea fi avansat un termen după ce spectrul de frecvențe pentru 5G va fi eliberat, a declarat Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor, la audierile din Parlament pe 29 ianuarie.
Tehnologia 5G va funcționa pe spectrul de frecvențe de 700 MHz, potrivit datelor ANCOM. La nivel național, aceste spectru este liber, dar în țările vecine – Bulgaria, Serbia și Ungaria – frecvența este utilizată pentru transmiterea digitală a programelor TV, explică Profit.ro. Aceste state vor întrerupe, din 2019, transmiterea progrmelor TV pe această frecvență.
Mai e problema cu Ucraina și Republica Moldova. Acestea utilizează frecvențele și, pentru că nu sunt state membre UE, nu au obligația să întrerupă transmisia programelor TV. Deocamdată, de unde și termenul imprecis, România negociază cu aceste țări ca să ajungă la un consens. Guvernul condus de Viorica Dăncilă are ca obiectiv, printre altele, vânzarea licențelor 5G până la finalul lui 2018. Asta e cuprins în programului de guvernare 2018 – 2020. Dacă toate lucrurile merg bine, iar Guvernul va reuși să facă mai multe lucruri decât să fie schimbat, probabil vom discuta local de teste 5G în următorii doi ani.
Ce e 5G și de ce ar trebui să te intereseze
Standardul 5G e văzut drept o revoluție. Nu mai e vorba doar de viteză, deși aceasta va fi mult mai mare, ci de lățimea de bandă. Astfel, în loc să te concentrezi pe cât de repede descarci, te concentrezi pe cât de multe dispozitive poți conecta la internet. Aici e vorba de gadgeturi simple, cum ar fi un prăjitor de pâine, care trimite și primește pachete mici de date, dar are nevoie de conexiune la internet. E vorba apoi de mașini autonome, care au nevoie de viteză și lățime de bandă, pentru că transmit constant cantități mari de date pentru a ști unde merg și ce pericole sunt.
Totodată, rețeaua 5G va folosi toate frecvențele de bandă, nu doar una singură. Benzile pentru 5G sunt diferite de cele pentru 2G, 3G și 4G. În prezent, regulatorii dau licențe de spectru pentru o anumită frecvență – de exemplu, pentru 2G ar putea aloca benzile de 900Mhz, 1,8Ghz, și ar putea aloca 2,1Ghz pentru 3G. 5G este o tehnologie care a optimizat folosirea benzilor și frecvențelor multiple. Frecvența de interogare (uplink) și cea de răspuns (downlink) au fost decuplate în cazul 5G. Astfel, egulatorii vor trebui să se adapteze pentru a putea distribui eficient benzile.
Administrarea rețelelor 5G va fi mai complicată decât cel a tehnologiilor actuale. Rețeaua va trebui să asigure nu numai legătura dintre oameni, ci și legătura dintre toate obiectele (mașini, senzori, gadgeturi smart) care vor fi conectate la Internetul Lucrurilor.