19 nov. 2017 | 18:00

Cum a ajuns YouTube să blocheze tocmai reclamele Google

VIDEO ACTUALITATE

Google se folosește foarte mult de rețele neurale pentru blocarea anumitor tipuri de conținut online, dar inteligența artificială de la YouTube a făcut o greșeală majoră.

YouTube este un serviciu online al Google. Din acest motiv, te poți autentifica în aplicația de mobil omonimă cu adresa de Gmail pentru a-ți salva istoricul de vizionări și pentru a primi notificări de la canalele la care te-ai abonat. Din păcate, deși Chromebook Pixel este un produs Google, o reclamă oficială pentru el a fost penalizată de curând de YouTube.

În speranța blocării unui volum important de conținut video problematic, cei de la YouTube utilizează algoritmi avansați de inteligentă artificială. În acest fel, sunt detectate rapid încălcările de drepturi de autor și sunt blocate postările cu conținut pornografic, terorist sau cu un mesaj extremist. Din păcate, nici un algoritm computerizat nu este perfect și, uneori, face detecții eronate.

Cea mai recentă greșeală făcut de AI-ul de la YouTube a fost depistată de cei de la The Next Web și vizează o reclamă a gigantului din Mountain View pentru cel mai nou Chromebook realizat in-house. După cum se poate vedea în clipul de mai sus, dovada evenimentului rușinos va rămâne pentru totdeauna online, chiar dacă situația neplăcută a fost remediată. Conform mecanismului automat de ștergere, clipul respectiv promoțional a fost eliminat din cauza faptului că ”a încălcat politica YouTube în materie de spam, practici înșelătoare și mincinoase.”

Deși pentru un internaut obișnuit întregul set de circumstanțe poate fi clasificat ca fiind amuzant, în realitate, nu este chiar așa. Din cauza greșelilor de genul celei suferite de reclama Google, mulți creatori de conținut pe Google s-au trezit că unele dintre clipurile lor nu au mai putut fi monetizate. Nici o inteligență artificială nu este perfectă, dar gigantul din Mountain View ar face bine să-și perfecționeze un pic uneltele online, mai ales când greșeli aparent banale ajung să se reflecte în pierderi de bani reali pentru oameni nevinovați.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele