Windows 10 va fi mult mai util pentru persoanele care au un handicap motor

Următoarele versiuni de Windows 10 vor face semnificativ mai ușoară viața persoanelor care nu pot folosi un computer cu mâinile sau utilizând comenzi vocale.

Majoritatea sistemelor de operare actuale incorporează un sistem destul de elaborat pentru a facilita utilizarea de către persoane cu handicap. Din păcate, accentul se pune pe nevăzători, surdomuți și cam atât. Cei mai neglijați sunt cei care suferă de ALS sau altă afecțiune neuromusculară ce periclitează utilizarea mâinilor. Într-o asfel de situație în care se află și Stephen Hawking, cea mai bună soluție ar fi un sistem foarte precis de urmărire a mișcării ochilor.

Oficialii Microsoft în colaborare cu compania Tobii și un grup de cercetători au pus bazele sistemului Eye Control. Acesta este disponibil momentan în beta, dar deja ne impresionează cu rezultate foarte bune în testele interne, după cum se poate vedea în clipul de mai sus. În practică, facilitează interacțiunea cu diferite elemente de interfață doar prin fixarea privirii pe ele. Astfel, poți lansa programe, poți tasta și poți efectua majoritatea sarcinilor pe care le-ai realiza în mod uzual cu un PC fără un mouse, un touchscreen sau alt instrument ajutător.

Cei de la Tobii au lansat deja câteva produse ce folosesc mișcarea ochilor în jocuri sau ca o formă rudimentară de interacțiune cu o interfață. Parteneriatul cu Microsoft și integrarea Eye Control la nivelul sistemului de operar vor duce experiența la un cu totul alt nivel. Cei care și-au cumpărat o cameră Tobii se pot juca cu noul sistem de urmărire a ochilor cu condiția să-și instaleze cea mai recentă versiune de Windows 10 beta disponibilă prin programul Windows Insider. Momentan, nu a fost făcută nici o promisiune vizavi de momentul în care funcția detaliată mai sus va fi integrată într-o variantă finală de Windows.

Deși proiectul în sine pare destul de futurist, utilitatea sa este remarcabilă și nu ar trebui să dureze foarte mult până când îl vom vedea integrat în terminale mobile.

Alexandru Puiu
21:00 02.08.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video