Carnea pe care o vei mânca în viitor nu va mai fi de la animale
Întrebările cu privire la mediu și etică pe care le ridică consumul de carne ar putea dispărea în viitor, mulțumită tehnologiei.
Protejarea animalelor și găsirea unor metode high-tech de a imita carne au devenit o prioritate. În ultimele decenii, alternativele pentru carne au evoluat de la chifteluțe de soia la burgeri sintetici.
În 2013, un proiect finanțat de Serghei Brin, cofondatorul Google, care avea drept scop crearea unui hamburger sintetic, a fost dus la bun sfârștit. Hamburgerul a fost creat cu ajutorul celulelor stem extrase din muşchiul de vacă. Acestea au fost apoi trecute într-un mediu de creştere, unde au început să se îmbine. „Celulele fac toată treaba, trebuie doar să le oferim condiţiile propice“, a explicat atunci Dr. Mark Post, creierul din spatele proiectului. Josh Schonwald, jurnalist în domeniul culinar din Chicago, a fost de acord că gustul general era acela de carne, dar că se simțea puțin lipsa grăsimii.
Acum este rândul Tyson Foods să facă valuri. Compania a anunțat că vor mări investiția în Beyond Meat. Ei se ocupă de producerea de burgeri care au gust de vită, dar sunt făcuți din plante. Beyond Meat deja vinde burgeri în mai mult de 5.000 de magazine și peste 4.000 de restaurante, hoteluri și cantine universitare. Noua investiție va tripla producția.
Investiția celor de la Tyson Foods este doar o piesă din puzzle. China și Israel au intrat deja în joc, iar Bill Gates și Richard Branson au investit și ei în tehnologie și concept.
Motivele pentru care viitorul cărnii, așa cum o cunoaștem noi, este atât de nesigur sunt nenumărate. Oamenii de știință vor să conserve gustul și textura cărnii, dar să renunțe la originile animale. Pe de-o parte, acest lucru este esențial din prisma eticii creșterii animalelor – acestea din urmă sunt supuse adesea unui trai scurt, neplăcut și plin de antibiotice. Pe de altă parte, creșterea lor implică folosirea unor bucăți mari de teren și a resurselor.
Pentru a avea un singur gram de carne de vită e nevoie de un metru pătrat de teren și de eliberarea a 221,63 grame de dioxid de carbon. Să sperăm că viitorul ne va aduce alternative ale cărnii care să fie pe placul papilelor gustative, dar mai ales pe placul planetei.
Fotografia din deschidere e a www.snack-nieuws.nl via Flickr.