Care ar putea fi vârsta maximă până la care am putea trăi
S-ar putea să nu existe o limită de vârstă până la care oamenii pot trăi, cel puțin, pentru moment, oamenii de știință nu au identificat niciuna.
În aprilie, Emma Morano, cea mai în vârstă persoană cunoscută în acel moment, s-a stins din viață, la vârsta de 117 ani. Supercentenarii (adică persoanele care au atins vârsta de 110 ani), precum Morano și Jeanne Calment din Franța, care a murit la vârsta de 122 de ani, i-au motivat pe oamenii de știință să se întrebe care este pragul maxim de vârstă pe care oamenii îl pot atinge.
Dezbaterea durează de multă vreme, iar anul trecut un grup de cercetători a publicat un studiu în care au susținut că ne-am atins limitele și că recordul actual nu mai poate fi doborât. Cercetarea lor avea la bază mai multe baze de date care conțineau informații în legătură cu durata maximă de viață din mai multe zone ale lumii. Însă studiul nu este bătut în cuie, iar cinci studii realizate ulterior dezaprobă ipoteza susținută de aceștia, afirmând că datele pe care le-au folosit în cadrul cercetării erau incomplete.
Astfel, cele mai noi studii au analizat durata de viață a celor mai longevive persoane din mai multe zone din lume și au ajuns la concluzia că atât durata maximă, cât și cea medie vor continua să crească în anii care urmează, ne informează Live Science. Asta ne arată că ne putem aștepta la indivizi mai longevivi în viitor și că, atâta timp cât condițiile de viață se vor îmbunătăți, nu există niciun motiv să credem altceva.
Accentul studiilor cade asupra ideii că, cel puțin pentru moment, nu poate fi identificată o limită maximă de vârstă până la care o persoană poate trăi, dar asta nu înseamnă că nu există o vârstă maximă.
Imposibilitatea de a ajunge la o concluzie cu privire la această problemă se datorează limitelor pe care o cercetare de acest gen le impune. Statisticile pot fi evaluate și studiate în multe moduri, iar în funcție de metoda folosită, rezultatele vor diferi.