Vântul a bătut atât de tare în Europa încât au apărut prețuri negative la electricitate
Nu se întâmplă foarte des să apară prețuri negative la electricitate, dar această săptămână este una excepțională pentru Europa.
Vântul a bătut foarte tare de-a lungul și de-a latul întregului continent în ultimele zile. Viteza vântului a fost atât de mare încât turbinele eoliene din cea mai mare parte a Europei au ajuns să contribuie la stabilirea unei noi recorduri. Spre exemplu, energia regenerabilă a asigurat mai bine de jumătate din necesarul de curent electric al Marii Britanii în ziua de miercuri, pentru prima dată.
Turbinele amplasate offshore au oferit 10% din totalul de energie electrică necesară, astfel încât prețurile pentru energie au ajuns în spectrul negativ. Marea Britanie este gazda uneia dintre cele mai mari ferme eoliene și a celor mai mari turbine de acest fel, astfel că nu trebuie să ne mire foarte tare că aceste elemente au fost definitorii în structura energetică a țării.
”Prețurile negative nu sunt observate foarte des”, spune Joel Meggelaars, care lucrează la WindEurope. ”Un astfel de eveniment este caracterizat de o ofertă foarte mare și de cerere foarte mică”, arată motherboard.vice.com.
Într-adevăr, au fost câteva situații în ultimele zile când oferta de energie eoliană a Danemarcei a depășit cererea locală de curent cu până la 137%. În total, aproximativ 2% din totalul de energie electrică din Europa a fost furnizat de eoliene offshore, de-a lungul zilei de marți, iar Meggelaars spune că vorbim despre un nivel foarte ridicat de energie.
Știrea este completată și de faptul că, la nivel global, în 2016, energia regenerabilă a furnizat 161 gigawați de curent în 2016, la un preț cu 23% mai scăzut decât ar fi fost în 2015. Desigur, o astfel de sursă de energie precum cea a vântului este imprevizibilă, iar multe țări preferă să se bazeze în continuare pe combustibili fosili sau pe alte surse asemănătoare pentru a îndeplini cererea minimă de energie.