Un caz tragic ne arată de ce tratamentele homeopatice pot fi dăunătoare
Problema tratamentelor homeopatice este una controversată și mult dezbătută de specialiști, unii dintre aceștia refuzând prescrierea lor.
Un caz recent este descris de Ars Tehnica, în care se discută despre îmbolnăvirea a 370 de copii care au fost tratați cu produse homeopatice. În urma analizării medicamentelor administrate bebelușilor s-a constat că acestea conțineau cantități inconsistente de beladonă, care este un medicament realizat dintr-o plantă otrăvitoare care poartă același nume.
Rapoartele susțin că toți copiii cărora li s-a oferit acest tratament au avut simptome asemănătoare, incluzând aici spasme, convulsii, pierderea cunoștinței și învinețire. Toți bebelușii au necesitat tratamente de urgență, iar în cazul unora s-a recurs la internarea în spital. Multe dintre simptomele pe care aceștia le prezentau sunt consistente cu otrăvirea cu beladonă, care se știe că provoacă convulsii, dificultatea de a respira, letargie, slăbire a mușchilor, constipare, stări de vomă și confuzie.
Deși producătorul acestor medicamente (care poartă numele de „Tablete pentru dentiție Hyland”) a fost avertizat în ceea ce privește efectele dăunătoare, acesta a insistat asupra faptului că produsele sunt sigure și a continuat distribuirea lor pe piață.
Rapoartele ne informează de existența foarte multor cazuri în care acest tratament a cauzat efecte negative asupra copiilor, unele dintre acestea culminând cu decesul pacienților. Motivul pentru care specialiștii au ajuns la concluzia că tratamentul homeopatic este responsabil de starea precară de sănătate a copiilor investigați, este că fiecare dintre pacienți a prezentat aceleași simptome în mai puțin de o oră după ce i-a fost administrat acest medicament.
Deși este dificil de detectat sursa intoxicației, autoritățile avertizează asupra faptului că tratamentele homeopatice nu sunt sigure. Iar acest lucru este dovedit și de justificările false și lipsite de bază la care apelează producătorii lor. Spre exemplu, există cazuri în care compania responsabilă de promovarea produsului a afirmat că acesta este testat și aprobat de autoritățile responsabile, însă s-a dovedit ulterior că acest lucru nu era adevărat.
Astfel, există un risc destul de mare atunci când prescriem tratamente homeopatice, care nu sunt bine testate înainte de a fi scoase pe piață. Acesta ar fi un motiv suficient pentru a ne gândi de două ori înainte de a recomanda sau administra produse asupra cărora nu avem siguranța că vor avea efectele care ar trebui.