22 nov. 2017 | 09:47

Uber te-a pus în pericol. Cum au fost sparte milioane de conturi de către hackeri

ACTUALITATE
Uber te-a pus în pericol. Cum au fost sparte milioane de conturi de către hackeri

Uber a dezvăluit un atac al hackerilor care a avut loc în 2016 și care a generat nu mai puțin de 57 de milioane de victime, din rândul utilizatorilor și șoferilor.

În mod normal, când o companie mare suferă un atac din partea unui grup de hackeri, evenimentul este dezvăluit imediat utilizatorilor pentru ca aceștia să se poată proteja. În cazul unui cont de email, îți poți schimba imediat parola, de exemplu. Situația este și mai gravă în cazul serviciilor online care au acces la datele tale de card. Cu toate acestea, Uber a ales cel mai neinspirat mod pentru a comunica utilizatorilor că datele lor ar putea fi în pericol.

După ce și-a format o imagine foarte urâtă din cauza scandalurilor din jurul foștilor directori, oficialii Uber au fost nevoiți să recunoască faptul că au căzut victimă unor hackeri. Printre cei afectați se numără atât utilizatori obișnuiți, cât și șoferi angajați. Jurnaliștii de la Bloomberg au fost primii care au aflat despre atac.

Atacul respectiv a avut loc în octombrie 2016, în urmă cu mai bine de un an. Printre datele furate de către hackeri s-au numărat nume, adrese de email și numere de telefon a peste 50 de milioane de persoane care călătoresc prin intermediul Uber. Acestora li se mai adaugă șapte milioane de șoferi. Cei mai afectați sunt 600.000 de șoferi de Uber din Statele Unite, deoarece le-au fost furate și numerele serial de pe carnetul de conducere.

Cei de la Uber s-au grăbit imediat să facă o declarație după raportul Bloomberg. În acel context, au menționat că sunt în siguranță datele de card, istoricul călătoriilor și numerele de Securitate Socială (echivalentul CNP-urilor de la noi). Orice alte date la care a avut vreodată acces compania americană se află în posesia hackerilor.

Partea cea mai ciudată din întregul set de dezvăluiri este că directorul de securitate al Uber împreună cu unul dintre asistenții săi au optat să plătească hackerilor suma de 100.000 de dolari pentru a nu face public evenimentul. Între timp, cei doi au fost concediați.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele