Dacă transporți persoane fără autorizație de taxi, vei fi amendat pe loc

Dacă transporți persoane fără autorizație de taxi, vei fi amendat pe loc

Un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Transporturilor te va obliga să ai autorizație de taxi pentru a transporta persoane.

Noul act normativ ar putea afecta o serie de activități, între care și cele ale platformei Uber. Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență, care ar urma să modifice Legea nr. 38/2003 (ce privește transportul în regim de taxi sau de închiriere) arată că se determină claritatea sancțiunii prevăzute în textul legii. Astfel, organele de control vor putea sancționa șoferii care nu au autorizație de taxi, dar care transportă persoane, fără ca agenții să mai constate caracterul repetat al faptei.

De asemenea, motivarea actului normativ vorbește despre faptul că sancțiunile pentru cei care desfășoară astfel de activități fără a avea autorizație de taxi nu sunt clare, astfel că există posibilitatea de a se desfășura activități de transport ilicit, relatează adevarul.ro.

Uber nu este într-o poziție favorabilă nici la nivel european. Europa își dorește ca Uber să fie privită ca o firmă de transport, după cum reiese din declarația Avocatului General al Curții Europene de Justiție, Maciej Szpunar. Acesta a adăugat că poziția oficială a companiei, cea de platformă care intermediază relația dintre șofer și client, nu este una potrivită și că americanii trebuiesc reglementați sub normele juridice de transport aferente fiecărui stat.

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, taximetriștii și transportatorii care fac parte din COTAR au luat parte la un protest în Piața Victoriei, În comunicatul celor de la COTAR se arăta că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a promis că va remedia situația, introducând o ordonanță de urgență pentru a modifica două articole din Legea 38/2003.

Confederația este de părere că nu este corect ca unii transportatori să respecte legislația în vigoare, în timp ce alții pot să treacă peste normele impuse fără a fi pasibili de sancțiuni.

Citește și:
Etichete: