10 nov. 2017 | 21:43

De ce organismul respinge un organ străin

ACTUALITATE
De ce organismul respinge un organ străin

Cercetătorii au identificat o legătură între sistemul imunitar și activarea celulelor care duc la respingerea organelor primite.

Noua descoperire deschide calea pentru oamenii de știință care caută să dezvolte tratamente care ar putea împiedica respingerea organelor primite. Un tip de receptor, numit semnal de proteine alpha de reglementare (SIRPα), a fost identificat de către oamenii de știință de la Universitatea din Pittsburgh. În termeni simpli, de fiecare dată când luăm celule din corpul unei alte persoane și le punem în corpurile noastre, celulele albe din sânge le văd ca fiind străine și încearcă să le distrugă.

Un tip de celule albe din sânge, numite limfocite T, au receptori pe suprafața lor capabili să recunoască proteine ​​MHC necunoscute și să răspundă încercând să rupă materialul străin la care sunt atașați. Limfocitele nu se nasc știind ce este străin și ce nu. Ele trebuie să fie învățate, rol pe care-l deține o parte a sistemului imunitar, numită celulă dendritică. Aceste celule ”mestecă” proteinele străine și le țes în propriul lor MHC înainte de a le afișa pe suprafața lor ca un ”poster microscopic dorit”. Apoi migrează în ganglionii limfatici ai corpului, unde interacționează cu limfocitele T de alarme.

Până acum a fost un mister pentru cercetători cum mai exact celulele dendritice identifică materialele străine. Pentru a afla mai multe, cercetătorii au studiat țesuturile transplantate la șoareci ingineriați (un ansamblu de metode de lucru prin care se manipulează materialul genetic la nivel molecular și celular) pentru a avea anumite celule albe din sânge, cum ar fi limfocitele  T.

Ei au descoperit că diferențele dintre gena SIRPα a donatorului de șoareci și a receptorului au corelat cu răspunsurile imune ale primitorului. SIRPα se leagă de o altă proteină numită CD47, care declanșează o serie de răspunsuri imune în diferite celule albe din sânge. Chiar și atunci când organele sunt alese pentru a avea proteine ​​MHC apropiate, diferențele subtile pot produce răspunsuri imune. De exemplu, una din 10 inimi și aproape unul din 20 rinichi vor prezenta semne de respingere a organismului în primul an, în ciuda faptului că este declarat compatibil.