Start-UP Nation România intră într-o nouă fază de întâlniri săptămâna aceasta, după lungi și repetate amânări și schimbări ale programului.
UPDATE: Secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Antreprenoriat și Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a declarat într-o conferință susținută la Vaslui că întârzierea startului înscrierilor este minimă, urmând ca acestea să înceapă la sfârșitul lunii mai. De asemenea, termenul limită de semnare a acordurilor pentru finanțare este pe 29 septembrie 2017.
Românii și-au manifestat interesul pentru o prezentare live Start-Up Nation pe Facebook, după ce miercuri seara, pe 10 mai, Laufer a început să interacționeze cu oamenii pe contul său din rețeaua socială. O „bilă neagră” este faptul că Start-Up Nation România 2017 nu beneficiază de o pagină de Facebook comunicată oficial, pe care lumea să o poată consulta permanent.
Foarte util de reținut este faptul că suma maximă deductibilă pentru fiecare angajat este de 3.100 de lei, salariul mediu pe economie. Bineînțeles, vorbim de valori brute, nu nete.
–––-
Programul Start-UP Nation România vizează ajutorarea antreprenorilor aflați la început de drum prin acordarea unor sume nerambursabile de la Guvern. Iată mai jos condițiile de înscriere pentru antreprenori în acest program.
Start-UP Nation a fost privit cu un ochi critic încă de când a fost inclus în programul de guvernare al PSD, înainte de alegerile parlamentare. Programul își propune să acorde ajutor financiar individual de până la 200.000 de lei ”de căciulă” (aproape 44.000 euro). Programul va ajuta 10.000 de antreprenori. Decontarea fondurilor Start-Up Nation 2017, conform calendarului inițial (vezi mai jos), va începe în luna agust a acestui an și se va întinde pe parcursul a 12 luni, cât durează și depunerile dovezilor de plată.
Evident, trebuie respectate și câteva condiții de bază. Poate cel mai important criteriu este acela de a asigura crearea unui loc de muncă pentru cel puțin doi ani de la înființare. Asta îneamnă că trebuie să angajezi pe cineva încă din start și să îți asumi susținerea salarială a respectivului angajat timp de 24 de luni.
O să te întrebi, poate, dacă trebuie să vii cu bani de acasă pentru așa ceva. Răspunsul este da, însă nu vorbim de vreo sumă exorbitantă. Chiar dacă programul te acoperă în ceea ce privește finanțarea în proporție de 100%, pot apărea cheltuieli neprevăzute. Specialiștii din domeniu recomandă să ai măcar 8.000-10.000 de euro puși deoparte pentru perioada de început, pentru ca apoi să-i poți deconta tot de la guvern.
O altă condiție a aplicării pentru România Start-UP Nation este ca afacerea ta să fie înființată cel mai devreme la 30 ianuarie 2017. Asta înseamnă că business-urile mai vechi nu se încadrează în șablonul pentru acordarea ajutorului de minimis de la Guvern. De asemenea, vei avea nevoie de un plan de afaceri pe care îl poți redacta chiar după modelul pus la dispoziție de Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, pe care îl poți descărca de aici.
Însă condițiile nu se opresc aici. Pentru a da drumul la treabă, vei avea nevoie să te decizi asupra unui domeniu de activitae. După cum știm, la Registrul Comerțului, fiecare domeniu în care poate activa un business are un cod de identificare aferent, numit cod CAEN. Poți găsi Lista codurilor CAEN eligibile pentru programul România Start-UP Nation aici.
Deci, recapitulăm. Pe foarte scurt, cine poate fi eligibil pentru Start-UP Nation?
Când ne înscriem? Aici e problema. Deși inițial a fost anunțată pentru mai, perioada de înscrieri nu a început încă, programul nefiind încă pus la punct în totalitate. Start-UP Nation a suferit multe modificări de-a lungul timpului, așa cum spuneam și la început, însă tot acest proces se apropie de sfârșit. E greu de crezut că vor mai surveni modificări importante în ceasul al doisprezecelea în ceea ce privește eligibilitatea.
Mai jos am atașat calendarul inițial al proiectului pentru a vă putea forma o imagine de ansamblu despre etapele procesului. Momentan, programul este pus sub semnul întrebării, având în vedere întârzierile de până acum, vom vedea dacă Guvernul va reuși să se țină de planificarea comunicată.
O nouă întâlnire cu publicul pentru a facilita discuțiile despre program va avea loc la acest final de săptămână în județul Brașov. Astfel că joi, pe 11 mai, autoritățile se vor întâlni cu posibilii antreprenori din zona Moeciu, pentru ca a doua zi discuțiile să poposească în Brașov.
Cum spuneam, este foarte puțin probabil ca întâlnirile să mai aibă vreun efect în ceea ce privește forma finală a programului, ele fiind susținute doar în scop informativ. Ne putem aștepta ca înscrierile să demareze la sfârșitul lunii mai, eventual începutul lunii iunie, depășindu-se astfel termenul setat inițial cu o lună.