Primele teste cu bombe nucleare pot fi vizionate pe YouTube
La nivel global, dezbaterile despre bombe nucleare continuă să fie destul de aprinse, dar prea puțini înțeleg exact abilitățile lor explozive.
De-a lungul anilor, s-au făcut multe documentare despre bombe atomice, dar cele mai multe au gravitat în jurul evenimentelor de la Hiroshima și Nagasaki. În practică, Statele Unite au realizat un număr surprinzător de mare de experimente cu acel tip de armament. Cele mai multe dintre ele au fost publice, dar nimeni nu poate ști cu exactitate numărul total. Se vehiculează că între 1945 și 1992 s-au detonat în jurul a 216 bombe atomice în deșertul Nevada și într-o zonă de test din oceanul Pacific.
Deși nimeni nu poate contesta abilitățile distructive ale acestor bombe incredibil de puternice, întotdeauna va exista o fascinație globală pentru norii de tip ciupercă ce se formează la scurt timp după explozie. Pentru că nu am văzut însă în format video foarte multe astfel de demonstrații de-a lungul anilor, autoritățile americane au declasificat o mare parte dintre experimentele realizate între 1945 și 1992.
Aparent, peliculele folosite la filmarea testelor cu bombe atomice nu sunt între-o stare foarte bună și trebuie restaurate. Un efort semnificativ în această direcție este dus de o echipă formată din Gregg Spriggs și Jim Moye. Primul este un profesor în fizică atomică de la Laboratorul Național Lawrence Livermore, în timp ce al doilea este un expert în prelucrarea filmului.
Problema este că deși clipurile cu pricina au fost declasificate, va mai trece ceva timp până când vor fi toate localizate. Până la această oră, au fost găsite 6500 de filme și 10.000. Dintre ele, au fost deja transpuse în format digital 4200 și au fost supuse unei analize atente 400 – 500. Pe canalul de YouTube aferent acestui proiect de restaurare au fost deja urcate 64 de clipuri pe care le puteți vedea la calitate foarte bună. Colecția va fi actualizată în timp. Spriggs estimează că vor fi necesari alți doi ani până la finalizarea procesului de scanare a filmelor.