Tehnologia din spatele turneului de tenis de la Wimbledon
Turneul de tenis de la Wimbledon consumă anual 28 de tone de căpșuni, 10.000 de litri de frișcă și 320.000 de pahare de lichior Pimm’s. Acestea sunt doar câteva cifre orientative care sunt menite să simbolizeze luxul prin care se remarcă una dintre cele mai prestigioase competiții la nivel mondial, indiferent de sportul despre care vorbim.
Pentru un turneu care se desfășoară în asemenea condiții de top, încă din 1877, ai fi tentat să spui că spiritul conservator are un cuvânt important de zis. Însă turneul de tenis ține pasul cu tehnologia de ultimă generație, din toate punctele de vedere. Chiar la ediția din acest an, organizatorii au început să experimenteze cu accesul gratuit la WiFi. Acestora le era teamă că spectatorii ar fi stat mai mult pe telefoane în loc să urmărească jocul de tenis. Însă testul a dat roade și aceștia deschideau smartphone-urilor doar în pauzele dintre puncte.
Pe de altă parte, din acest an, IBM este partener tehnic al turneului care se desfășoară la Londra. Aceștia folosesc o tehnologie care scanează fiecare meci de tenis și generează automat highlight-uri ale celor mai importante momente. Inteligența Artificială este în spatele acestei porceduri, însă nu e chiar atât de complicat pe cât ai fi tentat să crezi. Sistemul analizează trei lucruri: nivelul de zgomot, recunoașterea acțiunilor și uralele spectatorilor. Combinându-le, își dă seama dacă un punct este spectaculos sau nu.
Pe lângă monitorizare și experimente cu rețelele wireless, Wimbledon dispune și de tehnologia Hawk Eye, care are rolul de a rezolva disputele de pe teren. Ea analizează tot parcursul unei mingi pe durata punctului jucat, pentru a determina și a reprezenta grafic dacă, la sfârșit, ea a fost sau nu în teren. Putem spune că e un fel de arbitru la care jucătorii de tenis au voie să apeleze de trei ori în fiecare set, notează Ars Technica.