17 oct. 2017 | 09:00

Premiera în știință care arată cum sunt create aurul, platina și alte metale

ACTUALITATE
Premiera în știință care arată cum sunt create aurul, platina și alte metale

Două stele neutronice au intrat în o coliziune. O coliziune imensă și cosmică prin care aflăm de unde vin metalele prețioase.

Oameni de știință au asistat la o premieră: vizionarea directă a unei ciocniri de stele neutronice. Un val de unde gravitaționale, văzute de observatorul de undă gravimetrică LIGO, a furnizat primul semn al cataciclismului. Telescoapele au preluat „imaginea” acestui spectacol în diverse feluri, de la lumină ultravioletă (imaginea din stânga, de pe satelitul Swift al NASA) la infraroșie (imaginea de la mijlocul telescopului Gemini South) până la undele radio.

În urma coliziunii, reziduul care se învârte în jurul locului coliziunii a creat aur, argint, platină și un amestec de alte elemente grele printre care și uraniu. ”Este ultima piesă lipsă”, a declarat Anna Frebel, astronom la MIT.

După coliziune, oamenii de știință au calculat că în aer au fost aruncate reziduuri de zece ori mai mari decât masa din aur a Pământului. Folosind datele adunate de aproximativ 70 de observatoare diferite, astronomii au caracterizat evenimentul în detaliu, având o mulțime de lucrări care descriu rezultatele.

Combinarea undelor gravitaționale cu lumina, într-o ciocnire a stelelor neutronice, este un vis al astrofizicienilor. Cercetătorii au putut calcula cât de repede se extinde universul și au calculat și proprietățile materialul din cadrul stelelor neutronice, potrivit Science News.

Stelele neutronice, fiecare cu mase mai mare decât cea a Soarelui, au sfârșit într-o gaură neagră, deși oamenii de știință nu au putut determina precis destinul acestora. Cele două stele au oferit și posibilitatea de a măsura rata de expansiune a Universului, prin măsurarea distanței de coliziune folosind unde gravitaționale și comparând cu cât de mult a fost extinsă lungimea de undă a luminii în galaxie.

Oamenii de știință au măsurat anterior această proprietate, cunoscută sub numele de constanta Hubble, prin alte mijloace. Acum, aceste măsurători sunt în dezacord, așa că oamenilor de știință nu le rămâne decât să explice această discrepanță.