Un obiect imens din centrul galaxiei încurcă astronomii
Universul este plin de obiecte ciudate, care pur și simplu nu-și găsesc locul sau chiar încurcă și pe alții. Așa este și acest corp din mijlocul galaxiei.
Astronomii au folosit efectele gravitaționale de deformare a luminii pentru a arăta un obiect masiv, care ar putea fi ori o planetă, ori o stea nereușită, chiar în centrul galaxiei noastre. Telescopul spațial Spitzer al NASA urmărește spațiul extraterestru din 2003, folosind cameră cu infraroșu pentru a captura imagini ale cerului.
O sarcină pentru astronomi a fost aceea de a folosi imaginile lui Spitzer pentru a găsi o exoplanetă, un scop pe care nimeni nu l-a luat în considerare când acesta a fost lansat. Abordarea „tradițională” este de a urmări diminuarea luminii unei stele, pe măsură ce o planetă trece prin fața ei.
Dar Spitzer are un alt truc în mânecă: lentile gravitaţionale. Acestea sunt, după cum le spune numele, nişte lentile, adică focalizează lumina, dar fac asta cu ajutorul gravitaţiei. E un efect relativistic care a fost prima mare „confirmare” a teoriei relativităţii a lui Albert Einstein, în 1919. Este, totodată, singura metodă cunoscută capabilă să descopere planete la distanțe foarte mari de Pământ și să le evalueze cât de cât corect dimensiunea. Numele corpului este OGLE-2016-BLG-1190Lb și este de 13 ori mai mare decât masa lui Jupiter și orbitează o stea de aproximativ 22.000 de ani lumină distanță, în zona aglomeraă din Calea Lactee.
Lucrul interesant este că OGLE stă la marginea a ceea ce este cunoscut ca deșertul pitic maro, o serie de orbite descrise ca o zonă lipsită de stele eșuate. Dacă OGLE este un pitic maro, faptul că stă la graniță ne poate ajuta să înțelegem mult mai multe despre modul în care obiectele cosmice devin stele.
Mai multe informații sunt clar necesare, iar capacitățile tehnologice ale telescopului sunt încă în faza incipientă. Prin perfecționarea proceselor care pot atrage mai multe detalii de la lumina deformată, în special cu ajutorul unor diferiți sateliți din diferite poziții, ar trebui să înțelegem mai bine relația dintre stele și membrii familiilor lor în orbită. În orice caz, indiferent că e stea, că e exoplanetă, OGLE le dă mari de cap astronomilor.