Start-Up Nation România 2017: Câte dosare au fost depuse până acum și care sunt băncile partenere
Start-Up Nation România este unul dintre cele mai controversate și mai importante proiecte asumate de Partidul Social Democrat înainte de a-și începe guvernarea. După ce a suferit numeroase modificări, Start-Up Nation a fost aprobat și pus în practică. Ne aflăm aproape de perioada de încheiere a procedurii de înscriere, iar noul Ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a oferit câteva informații despre stadiul programului de finanțare.
Nu mai puțin de 4.703 planuri de afaceri au fost înscrise până astăzi în programul de finanțare România Start-Up Nation. Pe lângă acestea, au mai fost create 12.273 de conturi în aplicația online folosită pentru înscriere, iar persoanele care vor să acceseze fondurile guvernamentale și-au asumat crearea a 11.127 de locuri de muncă. Dintre acestea, 8.741 sunt destinate persoanelor defavorizate și absolvenților care sunt șomeri.
O altă informație interesantă este proporția procentuală dintre bărbații și femeile care au aplicat la România Start-Up Nation. Din totalul proiectelor înscrise în programul de finanțare, 45,8% aparțin femeilor și 54,2% bărbaților. În ceea ce privește regiunile și județele cele mai active din țară, primul loc în top este ocupat de București (658), Capitala fiind urmată de Cluj (499), Timiș (263) și Iași (235).
Start-Up Nation România: Băncile implicate în programul de finanțare
Una dintre problemele cele mai mari ale programului de finanțare Start-Up Nation România a fost lipsa de interes și implicare din partea băncilor. Se pare că acum nu mai este cazul de așa ceva, trei instituții bancare mari alegând să se alăture proiectului guvernamental. Este vorba de Banca Transilvania, Banca Comercială Română și CEC Bank. De notat este că toate sunt autohtone.
Data limită până la care poți aplica este 14 iulie 2017. Programului de finanțare îi sunt alocați 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare naţionale şi fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obţine este de maximum 200.000 de lei. Programul Start-Up Nation 2017 a luat startul pe data de 15 iunie, la ora 10:00, iar potenţialii beneficiari au avut la dispoziție 30 de zile pentru a-și înscrie planurile de afaceri.
Start-Up Nation România: Cum te înscrii?
Cei care doresc să partcipe la programul de finanțare trebuie să parcurgă mai mulți pași. Primul dintre ei este alcătuirea dosarului în scopul depunerii acestuia. Totul se va face online, astfel că va fi nevoie să scanezi fiecare document în parte pentru a-l putea încărca în aplicația oficială a Ministerului. Ea este destul de ușor de folosit și are rolul de a automatiza procesul calculării punctajului pe baza căruia tu vei fi sau nu admis în cadrul programului de finanțare Start-Up Nation.
Ești eligibil pentru Start-Up Nation România?
Dacă ai de gând să aplici dar nu știi încă dacă ești sau nu eligibil, nu este deloc timpul pierdut. Condițiile de bază sunt destul de simple. Va trebui să asiguri cel puțin un loc de muncă pentru un viitor angajat timp de minimum doi ani și trebuie să ai firma (SRL-ul) cu care te gândești să te înscrii înființată după 30 ianuarie 2017. Chiar dacă finanțarea guvernamentală este în valoare de 100% și este nerambursabilă, este recomandat să vii și tu cu o sumă de bani pentru a nu apărea surprize pe parcurs. Finanțarea totală din programul Start-Up Nation România 2017 este în valoare de 44.000 de euro per aplicant.
De asemenea, firma ta va trebui să aibă un cod CAEN corespunzător și eligibil programului de finanțare. Poți consulta o listă cu coduri CAEN eligibile la acest link. În plus, vei avea nevoie și de un plan de afaceri redactat în conformitate cu cerințele Guvernului României. Și în acest sens avem un ajutor, un șablon de plan după care te poți ghida. Pe acesta îl poți găsi aici.
Condițiile de eligibilitate pentru Start-Up Nation România 2017
- Să deții SRL-D, SRL sau cooperație.
- Să creezi minimum un loc de muncă și îl menții pe o perioadă de cel puțin doi ani după implementarea proiectului.
- Să ai codul CAEN aferent afacerii tale autorizat la ONRC în momentul depunerii primei cereri de tragere.
- Firma ta să fie înființată după data intrării în vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017 (Start-UP Nation)
- Să nu ai datorii la bugetul general consolidat şi la bugetele locale
Tot ce trebuie să știi despre programul de finanțare Start-Up Nation România 2017 poți găsi pe Playtech.ro, AICI.