30 iun. 2017 | 15:08

Utilizarea intensă a smartphone-ului ți-ar putea schimba forma ochilor

ACTUALITATE
Utilizarea intensă a smartphone-ului ți-ar putea schimba forma ochilor

De fiecare dată când o nouă tehnologie și-a făcut apariția pe piață au existat numeroase zvonuri care să ne facă să ne temperăm în utilizarea lor.

Când au apărut televizoarele și ecranele calculatoarelor ni s-a zis în nenumărate rânduri să nu stăm prea aproape că ni se va strica vederea. Însă apariția smartphone-urilor a căpătat o atenție deosebită, mai ales pentru că ele, fiind mereu în preajma noastră, pot fi folosite în permanență de utilizatori.

Dezbaterea cu privire la modul în care tehnologia se împacă cu biologia este una îndelungată și stufoasă, mai ales atunci când aducem în discuție smartphone-urile. Acest dispozitiv omniprezent ne-a schimbat în moduri fundamentale și multe probleme se pun în cârca sa, de la problemele de atenție, de somn, la problemele de vedere.

Poate că este justificabil să asumăm că apariția smartphone-urilor a dus la dezvoltarea mai multor probleme oculare, de-a lungul anilor, dar cercetătorii sunt de părere că efectele sunt mai grave de atât. Potrivit unui nou raport, se are că dependența noastră de telefoanele mobile ar putea să schimbe forma ochilor noștri, cel puțin potrivit opiniei oftalmologului Andrew Bastawrous, scrie Ubergizmo. Acesta susține că în ultimul deceniu numărul persoanelor care suferă de miopie a crescut considerabil. „Problema nu este că tot mai mulți oameni au nevoie de ochelari, ci faptul că afecțiunea lor este patologică”, afirmă acesta.

Bastawrous nu spune în mod explicit că smartphone-urile sunt de blamat pentru aceste lucruri, dar că nu își poate imagina un alt motiv care să fi dus la asemenea efecte asupra vederii noastre. Ipoteza sa este că tot mai mulți oameni preferă să citească și să folosească smartphone-urile pentru tot felul de activități, lucru care încurajează ochiu să devină miop pentru a răspunde nevoilor din mediu. Alte evidențe le sugerează cercetătorilor că schimbarea se produce mult prea rapid pentru a fi doar un răspuns genetic la nevoile noastre zilnice.