20 feb. 2017 | 13:07

Smartphone-ul tău ar putea deveni un instrument pentru diagnosticarea bolilor

ACTUALITATE
Smartphone-ul tău ar putea deveni un instrument pentru diagnosticarea bolilor

Smartphone-urile devin treptat instrumente de laborator care pot îndeplini o serie de funcții salvatoare, precum să măsoare densitatea oaselor, să calculeze nivelul celulelor roșii din organism sau să prevină o criză de astm, conform Știri din Lume.

Cercetătorii încearcă să adapteze tehnologia existentă la necesitățile umane, cum ar fi accelerometrul, blițul sau microfonul smartphone-ului. Există deja numeroase funcții medicale pe care telefonul le poate îndeplini cu succes și amintim aici de existența unei aplicații prin care acesta poate identifica cancerul de piele, dar se urmărește extinderea acestor capacități. Spre exemplu, profesorul Shwetak Patel, de la Universitatea din Washington, construiește o aplicație care poate detecta nivelul celulelor roșii din organism, prin plasarea degetului pe camera foto și pe blițul telefonului mobil. Lumina blițului va trece prin piele și va detecta pe loc posibilele deficiențe.

Shwetak Patel este de părere că în viitor, tehnologia mobilă va fi atât de avansată, încât smartphone-ul va putea detecta boli ale oaselor, prin lovirea cu acesta a unei zone osoase, sau deficiențe pulmonare, prin folosirea microfonului telefonului.

Acest lucru nu este suprinzător, dacă luăm în calcul capacitățile unui dispozitiv mobil, și modul rapid în care tehnologia de acest gen evoluează. „Acei senzori din telefon pot fi reconvertiți în noi moduri interesante prin care poți detecta anumite boli. Poți să-ți faci o evaluare pulmonară folosind microfonul telefonului, pentru a identifica astmul”, afirmă doctorul Patel. Acesta ar fi un pas înainte, pentru că le-ar permite celor care au probleme de sănătate să-și monitorizeze de unii singuri capacitatea organelor vitale.