Sistemul scărilor inteligente va face minuni pentru persoanele cu handicap

Nu vorbim foarte des de scări inteligente, dar un nou sistem dezvăluit în urmă cu câteva zile ar putea face minuni pentru persoanele cu handicap motor.

Deși urcăm aproape zilnic un set de scări, acestea prezintă un grad ridicat de dificultate unui număr important de persoane. Mai ales în momentul în care evoluezi în vârstă, riscul să te împiedici sau să aluneci pe scări crește semnificativ, iar consecințele pot fi dezastruoase. Din acest motiv, un grup de cercetători de la Georgia Tech și Universitatea Emory au colaborat la un proiect pentru realizarea unui sistem de scări inteligente.

Există lifturi sau sisteme pentru transportat scaune cu rotile pe scări, dar acelea costă o avere și nu pot fi implementate cu ușurință în case vechi, cu un spațiu limitat. Soluția propusă de Karen Liu și colegii ei pleacă de la o cu totul altă premisă și facilitează adaptarea scărilor existente la nevoile unor persoane cu handicap. 

După cum se poate vedea în clipul de mai sus, întregul set de scări inteligente coboară și ridică trepte pentru a micșora la maxim efortul unui individ care încearcă să urce sau să coboare. Datorită unui mecanism elaborat de reciclare a energiei, nici măcar nu are nevoie de foarte mult curent pentru a-și face treaba. Totul se bazează pe senzori de presiune și câteva arcuri.

În practică, dacă cineva coboară iar arcurile din spatele treptelor se compresează, presiunea pe încheitura gleznelor scade cu 26%. La urcare, același sistem te ajută să te ridici și micșorează tensiunea pe genunci cu până la 37%. Rezultatele primelor experimente au fost îmbucurătoare și sunt detaliate într-un articol pe site-ul de știri Georgia Tech.

Lui Karen Liu i-a venit ideea pentru acest proiect de dragul mamei sale în vârstă de 72 de ani care întâmpină dificultăți majore la urcarea pe scări. În timp, speră să poată vedea conceptul său implementat la scară largă.

Alexandru Puiu
08:02 19.07.2017
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video