08 nov. 2017 | 10:40

Inteligența artificială care știe cine se va sinucide și cine nu

ȘTIINȚĂ
Inteligența artificială care știe cine se va sinucide și cine nu

Odată cu inteligența artificială, multe domenii de activitate, în special medicina, sunt perfecționate. Acum, ea poate spune cine se sinucide și cine nu.

Oamenii de știință susțin că imagistica creierului ar putea fi un instrument vital în prevenirea sinuciderilor, grație noilor cercetări care sugerează că inteligența artificială poate identifica persoanele expuse riscului de a-și lua viața.

Aproximativ 800.000 de persoane mor anual prin sinucidere. Cercetătorii sunt de părere că există semne biologice, îngropate adâng în activitatea creierului uman, care ar putea fi analizate.

În cercetările anterioare, psihologul Marcel Just de la Universitatea Carnegie Mellon și echipa lui au folosit modele computaționale pentru a ilustra modul în care creierul procesează gânduri complexe, fie că este vorba de lucruri precum concepte științifice sau combinații încurcate de idei care reprezintă acțiunea umană.

Acum, cercetătorii au folosit aceleași tehnici pentru a încerca să izoleze tendințele suicidare în ceea ce privește activitatea electrică a creierului nostru, căutând semnături neuronale care dau răspunsuri emoționale, ca tristețea, rușinea, mânia și mândria.

Cercetătorii au recrutat 34 de adulți tineri, dintre care 17 au încercat în trecut să se sinucidă. În timpul scanărilor, persoanele au fost prezentate cu 10 cuvinte legate de sinucidere, ca „disperate”, „fără speranță” și „fără viață”, împreună cu 10 cuvinte pozitive, ca „lipsit de griji” și 10 cuvinte negative, ”probleme”.

Din activitatea creierului înregistrată și răspunsurile emoționale pe care le-au arătat, cercetătorii au izolat șase termeni: „moarte”, „cruzime”, „probleme”, „fără griji”, „bun” și „laudă”. Folosind acest subgrup de date, un algoritm instruit pe răspunsurile cerebrale a fost capabil să identifice corect pacienții suicidari: 15 persoane au fost identificate că ar vrea să se sinucidă.

Într-un experiment separat, în care algoritmul a fost instruit exclusiv pe 17 participanți din grupul de idei suicidare, software-ul a reușit să facă distincția între pacienții care au încercat anterior sinuciderea și cei care nu au făcut-o, obținând date exacte în 94% din cazuri.

Echipa a observat că răspunsurile creierului la termenii „moarte”, „lipsit de viață” și „fără griji” au fost cele mai exacte. Testarea ulterioară a acestei abordări ar putea anticipa viitorul comportament suicidar și ar putea oferi medicilor în viitor un mod de a identifica, monitoriza și interveni.