12 nov. 2016 | 10:30

Cel mai bun prieten al omului s-a bazat întotdeauna pe mâncarea noastră

ACTUALITATE
Cel mai bun prieten al omului s-a bazat întotdeauna pe mâncarea noastră

Cel mai bun prieten al omului, câinele, s-a hrănit încă din cele mai vechi timpuri cu resturi de la mesele noastre.

Companionii noștri patrupezi și-au dezvoltat acum mii de ani abilitatea de a digera mâncare cu amidon, arată dovezile ADN. Oamenii de știință sunt de părere că lupii au fost domesticiți după ce s-au apropiat de așezările umane, în căutare de hrană.

Câinii din prezent pot să tolereze diete bogate în amidon de porumb, în comparație cu verii lor, lupii, ce sunt strict carnivori.

Un studiu de ADN extras din oasele și dinții câinilor descoperiți în situri arheologice din Asia și din China sugerează că cel mai bun prieten al omului a avut abilitatea de a mânca diete cu amidon încă de acum mii de ani. Dr. Morgane Ollivier, de la ENS de Lyon, din Franța, conducătoarea echipei de cercetare, susține că dezvoltarea culturală umană a influențat primul animal domesticit, câinele.

Mostre de ADN prelevate din rămășițe vechi de 4000 și de 8000 de ani arată că abilitatea câinelui de a digera amidonul este antică, fiind contemporană cu momentul când societățile de vânători-culegători au început să adopte agricultura.

Amidonul era absent în probele prelevate de la situri ale societăților nomade, astfel că cercetătorii au ajuns la concluzia că dezvoltarea agriculturii a introdus amidonul în dieta caninelor. ”Acesta a fost, probabil, un avantaj selectiv important pentru câinii ce s-au hrănit cu resturi de la mesele oamenilor, în contextul agricultural”, arată Dr. Ollivier, citată și de bbc.com. ”Este un exemplu foarte bun de evoluție paralelă a culturii umane, prin prisma dezvoltării agriculturii, și a genomului câinelui.”

Încă există discuții cu privire la modul în care câinii au fost domesticiți din lupi. Unii susțin că aceștia au început să fure mâncare de la societățile de agricultori, apropiindu-se treptate de acestea, în timp ce alții cred că vânătorii-culegători au folosit lupii ca parteneri de vânătoare, reușind, pe măsură ce timpul a trecut, să-i dreseze și să-i îmblânzească.