12 apr. 2017 | 14:00

Se pare că am început din nou să ne cumpărăm computere tradiționale

ACTUALITATE
Se pare că am început din nou să ne cumpărăm computere tradiționale

IDC și Gartner tocmai au publicat cea mai recentă statistică din domeniul vânzărilor de PC-uri pe primul trimestru din 2017.

De câțiva ani, am tot bătut apa în piuă vizavi de interesul scăzut al internauților în computere tradițonale. Această categorie a devenit din ce în ce mai flexibilă în ultimii ani, dar tot a înregistrat vânzări din ce în ce mai scăzute. Pe de o parte, scăderea este normală în contextul în care majoritatea traficului online la această oră se realizează de pe mobile. Pe de altă parte, companii a căror activitatea gravitează aproape exclusiv în jurul de producției de desktopuri și laptopuri au făcut eforturi semnificative pentru a-și impresiona potențialul public.

Rezultatul acelor eforturi s-a văzut pentru prima oară în statisticile publicate zilele trecute de către IDC și Gartner. Sintetizate în tabelele de mai jos, acestea iau în calcul situația pe primele trei luni ale acestui an și utilizează ca referință primul trimestru din 2016. Din păcate, deși aparent ar trebui să ofere aceleași informații, realitatea este undeva la mijloc.

Conform celor de la IDC, livrările de computere au crescut cu 0,6% față de aceași perioadă a anului trecut, marcând prima creștere în domeniu din ultimii 5 ani. Această schimbare se datorează mai ales vânzărilor de Chromebook-uri din Statele Unite, din institutții de învățământ și companii.

De partea cealaltă a baricadei, cei de la Gartner au înregistrat o scădere cu 2,4 procente a livrărilor de computere, confirmând menținerea trendului început acum 5 ani. Diferența vine din percepția diferită asupra cuvântului computere. În timp ce IDC ia în calcul Chromebook-uri, dar exclude tablete gen Surface, Gartner face exact invers, excluzând creațiile construite în jurul platformei Google. Cu alte cuvinte, e greu de spus cine are dreptate.

Un lucru este sigur, deși computerele au o durată de viață foarte lungă, se pare că după 5 ani, din ce în ce mai mulți dintre noi s-au gândit să facă o investiție pentru a le înlocui.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele